Most jönnek az igazi átverések, lehúzások? Indul a szezon

Pénzcentrum2011. szeptember 29. 15:32

Önkormányzati dolgozónak, gázszerelőnek, a nyugdíjfolyósító munkatársának adják ki magukat azok a bűnözők, akik így megtévesztve -főként idős- áldozataikat gyakran százezreket lopnak el. A közelgő népszámlálásnál is hasonló átverésekre kell számítani, ezért érdemes résen lennünk: íme a rendőrség tanácsai.

A rendőrség tájékoztatása szerint szerdán kora délután ismeretlen személy Szombathelyen a Thököly Imre utca egyik lakásába az önkormányzat munkatársának kiadva magát bejutott, majd onnan forintot és eurót tulajdonított el kb. 70.000 forint összegben.

Szintén ismeretlen elkövető Szombathelyen a Bakó József utca egyik lakásába az ott lakót megtévesztve jutott be, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva kb. 500.000 forint készpénzt tulajdonított el.

Trükkös tolvaj áldozata lett egy 83 éves pécsi asszony is tegnap délelőtt. Az idegen nő azzal az ürüggyel jutott be a sértett lakásába, hogy a társasház egyik lakójának szeretne üzenetet írni, az idős asszony papírt és tollat adott neki, ezalatt az idő alatt kihasználva a sértett figyelmetlenségét és idős korát eltulajdonította több, mint 100.000 Ft készpénzét.

Bűnmegelőzési tanácsok

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét a fentebb említett esetek kapcsán, hogy a közelgő népszámlálás alkalmával is trükkös csalók, - akik hivatalos személy"-nek kiadva magukat -járhatnak házról házra, majd miután bejutottak, az alkalmas pillanatban elemelhetik az értékeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elkövetőkre jellemző, hogy ápoltak, rendezettek, modoruk megnyerő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Sokféle hihető, életszerű történetbe, legendákba szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.

A statisztika szerint a trükkösök gyakran adják ki magukat, valamely szolgáltató munkatársának, és pénzvisszafizetés ürügyén kérnek bebocsátást. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb szolgáltatónál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.

A hivatalos ügyben eljáró személyek fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, de a legjobb, ha egy telefonhívással őket is leellenőrizzük. A szolgáltatónál, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, utána lehet érdeklődni, hogy aznap hol, mikor terveznek óraleolvasást.

Címkék: