Itt az új átverés: így nyúlnak le félmillióval

Pénzcentrum2011. szeptember 27. 15:11

Újfajta csalási mód terjedt el az utóbbi időben, melynek főleg idős, hiszékeny embereket esnek áldozatául.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy balatonfüredi asszonyt szeptember 23-án, a déli órákban egy ismeretlen férfi hívott fel telefonon, aki a fiának mondta magát. A férfi azonnal a lényegre térve 500 ezer forint készpénzt kért tőle. Elmondta továbbá, hogy a pénzért nem személyesen megy majd el, hanem egy barátja fog ez ügyben hamarosan jelentkezni.

A sértett az utasításokat vakon követve, nem sokkal később, lakása előtt a kapuban át is adta az idegennek az előre megbeszélt összeget. Csak másnap tudatosult benne, hogy becsapták, és ment el a városi rendőrkapitányságra feljelentést tenni.

Sokan most azt gondolhatják, velük biztosan nem történik meg ilyesmi. A csalók azonban újabb és újabb trükköket eszelnek ki, hogy elvegyék pénzünket.

Ha valamely rokonunk hív fel, hogy bajban van, sürgősen pénzre van szüksége, sokszor nem is gondolkozunk, azonnal odaadjuk a kért összeget. Érdemes azonban résen lenni, és a legnagyobb pánikhelyzetben -vagy olyan szituációban, ami annak tűnik- is le tudjuk ellenőrizni a hívó felet. Akár úgy, hogy egy-két ellenőrző kérdéssel meggyőződünk a telefonáló személyéről, vagy úgy, hogy pár perccel később visszahívjuk személyesen azt, aki (állítólag) tőlünk pénzt kért. Ha pedig ismeretlen érkezik hozzánk a pénzért, írjuk fel rendszámát, vagy a lehető legalaposabban jegyezzük meg arcát, ruházatát, külső ismertetőjegyeit.

 

Címkék: