Sokat bukhatunk akár évente is, ha nem nézzük át a lakásbiztosítást

Pénzcentrum2011. május 23. 16:32

Egyre több biztosító jelenik meg egyszerűsített, "dobozos" lakásbiztosításokkal, amelyek egy átlagos ügyfél legfontosabb, ingatlannal kapcsolatos kockázatait igyekeznek kedvező áron lefedni. A sokszor egy egész élet munkájával megszerzett vagyont megtestesítő lakások azonban komplex, egyedi gondoskodást igényelnek, melynek során hasznos igénybe venni a szakértő személyes segítségét is.

"Vajon az ajtón lévő zárat elfogadja-e betörés esetén a biztosító?" "Mekkora felső limitet határoz meg a biztosítási szerződés a kártérítés összegére?" "Ha a háziállatom kárt okoz a szomszédomnak, azt a biztosító fizeti helyettem, vagy saját zsebből kell rendeznem?" Néhány alapvető kérdés, amelyre az ügyfelek döntő többsége bizony nem ismeri a választ. Az alkuszok tapasztalatai szerint a lakásbiztosítások megkötésekor hasonlóan kevés figyelmet szentelünk a részleteknek, pedig a családi vagyon legnagyobb részét kitevő ingatlanok és ingóságok védelme ennél nagyobb odafigyelést érdemel. A kárrendezés során gyakran derül fény egyes kockázatok fedezetlenségére vagy éppen alulbiztosítottságra, mely utóbbi esetben a biztosító csak értéken alul tud kártérítést fizetni.

"A tömegesen megköthető 'dobozos' biztosítások egy átlagos ügyfél átlagos igényeire lettek kialakítva. A lakásbiztosítás által kínált védelem ezért csak akkor lesz optimális, ha a biztosítani kívánt ingatlant bemutatjuk az egyes biztosítók specialitásait ismerő alkusznak is. A tapasztalt, független szakember sok olyan egyedi szempontra is fel tudja hívni a figyelmünket, amelyekre magunktól nem figyelnénk - hangsúlyozza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Amellett, hogy rámutat a sokszor kizáró tényezőt jelentő biztonsági hiányosságokra, segít az ingóságok értékének becslésében, és testre szabott kiegészítő biztosításokat is javasol. A nála megkötött biztosítások esetében pedig a biztosítási évforduló közeledtére is figyelmeztet, amennyiben egy újabb konstrukcióra érdemes váltani." - figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ez utóbbi szempont különösen annak fényében bír jelentőséggel, hogy már a néhány évvel ezelőtt megkötött szerződésekhez képest is jelentősen bővült az újabb lakásbiztosítások által fedezett káresemények köre. Példaként többek között a lopáskárok térítésének feltételeiben bekövetkező pozitív változásokat, vagy a balesetbiztosítási elemek szélesedését érdemes említeni. Hab a tortán, hogy a bővülő szolgáltatások a korábbi szerződések díjának akár feléért is elérhetőek - bár az egyes biztosítóknál igen eltérő tendenciákat figyelhetünk meg.

Az évfordulós váltás lehetősége ennek ellenére a legtöbb lakástulajdonos figyelmét elkerüli: a szerződések ugyanis automatikusan megújulnak, amennyiben azokat az ügyfél írásban nem bontja fel. Az évfordulót ugyanakkor célszerű figyelembe venni: ha ugyanis a szerződés ezt megelőzően, a díj nem fizetése miatt szűnik meg, a biztosítók többsége már behajtja az elmaradt díjat, igencsak drágává téve a biztosítóváltást.

Címkék: