Hoppá: csúszik az egyéni nyugdíjszámla?

Pénzcentrum2011. február 16. 09:32

Bár a korábbi elképzelések értelmében az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság már 2012 elejétől nyilvántartotta volna az egyéni nyugdíjszámlákat, azonban a gazdasági bizottság parlamenthez benyújtott javaslatából kiderül, hogy a mindenre kiterjedő átalakítás akár 2012 áprilisáig is eltolódhat - írja a Napi Gazdaság.

A gazdasági bizottsági módosító alapján a várhatóan új tb-szervnél is precíz adatok állnak majd rendelkezésre arról, hogy az állami rendszerbe visszaléptetett állampolgárok melyik kasszától, illetve mennyi pénzzel érkeztek. A pontos adatbázis létrehozásával a későbbiekben arra is lehetőség lenne, egy esetleges nyertes per esetén, hogy könnyebben vissza lehessen állítani az előző állapotot.

Az indoklás szerint a javaslat az egyéni számla adattartalmát is egyértelműen meghatározza. E mellett a javaslat valamelyest kitárja annak eshetőségét, hogy az személyes számla nemcsak az élettárs és az eltartottak, de egyéb hozzátartozók számára is nyújtson valamilyen szolgáltatást.

Az egyéni számlához kellő adat bőven rendelkezésre áll majd. A javaslat is rögzíti, hogy a munkáltatóknak legalább évente egyszer közölnie kell a nyugdíjjogosultsághoz és annak megállapításához szükséges szolgálati időt, jövedelmi, illetve egyéb adatokat. Mindezek mellett a tb-számlához rendelkezésre állnak majd a PSZÁF és adóhivatal által biztosított információk is. Az egyéni számlát az a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv kezeli majd, amely szervet a kormány rendeletben jelöl majd ki.

 

Címkék:
nyugdíjszámla, egyéni nyugdíjszámla,