Síelni indulsz? Erre is figyelj!

Pénzcentrum2011. január 24. 11:17

A következő hetekben több magyarországi iskolában kezdődik síszünet. Megindulnak a családok a hegyek felé, hogy a síelésnek, snowboardozásnak hódoljanak. Természetes, hogy védőfelszereléssel látják el gyermekeiket, de ugyanennyire fontos, hogy az utasbiztosításról se feledkezzenek meg. Egy esetleges baleset utáni külföldi egészségügyi ellátás költsége a több millió forintot is elérheti. Biztosítás nélkül a rosszul sikerült téli vakáció a család teljes költségvetését romba döntheti.

A síelés, snowboardozás szerelmesei már biztosan tervezik, melyik hófödte hegyet látogatják meg a téli hónapokban. Azok számára, akik az országhatárokon túl fekvő síparadicsomokat keresik fel, különösen fontos, hogy megfelelő biztosítással, felkészülten keljenek útra. A külföldi egészségügyi, orvosi ellátás vagy a betegszállítás költsége biztosítás nélkül nagyon komoly nehézséget jelenthet. Utasbiztosítással azonban a legtöbb téli balesettel kapcsolatos kiadás elkerülhető, sőt, a poggyász sérülését, lopását is megtérítik. A biztosítók kínálatában megfelelő ajánlatot találhatnak az utazók mind a téli sportoláshoz, mind a nyári hegyvidéki túrázáshoz.

A téli sportbalesetek megelőzésekor elsődleges a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy egyre több sípályán kötelezővé vált a sisak viselete az elmúlt években. Használata kötelező a legtöbb lengyel, olasz, skandináv és osztrák síterepen. Szintén fontos, hogy a síelni vágyók ismerjék és betartsák a sípályák írott és íratlan szabályait. Elengedhetetlen, hogy figyeljenek másokra is, egymás testi épségét ne veszélyeztessék. A rutinos sízőknek sem szabad egyedül nekivágniuk a hegyeknek, még a kijelölt pályákon maradva is mindenki mellett legyen egy társ vagy kísérő. Ügyelni kell a kisgyermekekre és arra is, hogy a pályák nem vagy rosszul belátható részein ne álljanak meg a síelők. Ha baleset történik, minden síelő köteles segítséget nyújtani, akárcsak a közúti közlekedésnél.


Kaszab Attila


"Az utasbiztosítási alapcsomagok nagy része már fedezi a biztosított felkutatásának, mentésének illetve a betegszállításnak a költségeit is. Síbaleset esetén nagyon fontos, hogy ezekre az elemekre is legyen biztosítási fedezet. Tavaly baleset vagy betegség miatt két esetben is mentőhelikopterrel kellett egy-egy ügyfelünket lehozni a hegyről és kórházba szállítani. Mindkét alkalommal több mint 4200 euró volt csak a mentőhelikopterrel történő mentés költsége. Ez több mint egymillió egyszázezer forint, amit megfelelő utasbiztosítás nélkül saját pénzből kellett volna kifizetniük." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A merészebb sportok kedvelői valamivel nagyobb kockázatot vállalnak, ezért érdemes ellenőrizniük az utasbiztosítás szerződési feltételeiben, hogy ezekre a sporttevékenységekre kiterjed-e az adott biztosítás fedezete. A vadászoknak, hegymászóknak és sziklamászóknak sem szabad biztosítás nélkül maradniuk, de az ő esetükben több biztosító a magasabb kockázat miatt csak pótdíj megfizetése vagy kiegészítő biztosítás kötése esetén vállalja a szerződéskötést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: