Netrisk: több mint tízmilliárd forint a tét

Pénzcentrum2010. október 27. 08:02

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjszámításának módszere megváltozott az idén. A módosítás következményeként jelentősen változhatnak a biztosítási tarifák, ezért a legtöbb autósnak az idén is megérheti kötelező biztosítást váltani. A Netrisk.hu becslése szerint a tavaly kötelező biztosítást váltók több mint 12 milliárd forintot takarítottak meg, ebből a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon átszerződők több mint 4 milliárd forinttal csökkentették biztosítási díjukat.

Tavaly tovább erősödött az internet szerepe a kötelező biztosítások újrakötésében: 2009 novemberében már 530 ezren váltottak biztosítást online a piacvezető biztosítási portál, a Netrisk.hu becslése szerint. Ezen belül is a legtöbben, közel 320 ezren, a Netrisk.hu szolgáltatását vették igénybe.

Az internet idén tovább növelheti részesedését, a biztosítót váltók száma pedig akár elérheti a tavalyi, egymilliós rekordot is, hiszen a kötelező biztosítások új díjszámítási módja miatt jelentősen változhatnak egyes biztosítók tarifái. (Mint ismert, egy törvénymódosítás nyomán a jövő évi kgfb tarifák alapja már nem a motor köbcentiméterben mért űrtartalma, hanem kilowatt alapú teljesítménye lesz.)

KGFB: Nem kötelező a váltás, de kinek tilos?

Az erősödő árverseny nyomán évről évre tovább csökken a kötelező biztosítások átlagdíja, és ezzel az autósok terhei. Az átlagos tarifa tavaly novemberben már a 25 ezer forintot is alig haladta meg. Így azok az autósok, akik évről évre biztosítást váltottak, szinte minden évben spórolhattak az átszerződéssel. Az átszerződéssel megtakarított összeg tavaly a Netrisk.hu statisztikája szerint átlagosan mintegy 15 ezer forint volt. A Netrisken váltó csaknem 320 ezer autós így összesen több mint 4 milliárd forintot takarított meg.

Vad lóerők tombolnak az autódban? Ennyivel drágulhat a köteleződ

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A teljes piacot tekintve a novemberben biztosítást váltó autósok összesen a múlt évben több mint 12 milliárd forintot spórolhattak meg, ami nagyjából 30 százaléka az összes kgfb-t fizető gépjármű tulajdonosra számolt, nagyrészt még mindig kihasználatlan megtakarítási lehetőségnek. Az idén is több mint 10 milliárd forint lehet a tét.

 

Címkék:
KGFB,