Nyugdíjasoknak a biztosítás is többe kerül

Pénzcentrum2010. június 18. 15:30

Egy brit felmérés szerint a nyugdíjasokkal jellemzően autó, illetve utasbiztosítás esetén is magasabb díjat fizettetnek, mindössze életkoruk miatt.

A Which? fogyasztóvédelmi szervezet elemzése kimutatta, hogy átlagosan évi 300 fonttal (több, mint 100 ezer forinttal) magasabb biztosítási díjat fizetnek az idős autóvezetők, illetve utazók, mint fiatalabb társaik. Egy éves kötelező gépjárműbiztosítás egy 75 éves autóvezető esetén 702 fontba, míg egy 85 éves esetén 1 2224 fontba kerül, vagyis 74 százalékkal magasabb, egyedül az életkorbeli különbség miatt.

Éves utasbiztosítás esetén szintén drasztikus különbségek vannak a díjak között: 74 éves biztosított esetén 383 fontba, míg egy 75 éves számára 707 fontba kerül ugyanaz a konstrukció.

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a biztosítók díjszabása igen hátrányosan érinti az időseket, akik sok esetben a magas árak miatt nem engedhetik meg maguknak a biztosítást, holott különösen nagy szükségük lenne rá.

Sok esetben - például gépjármű-biztosítás esetén - 81 év felett például már csak a biztosítási konstrukciók töredéke köthető meg. A kutatásban megfigyelt 98 utasbiztosítás közül pedig mindössze 5 nyújtott fedezetett 80 év felettiek számára.

Címkék: