Csupán nyolc egészségpénztár kártyája ingyenes

Pénzcentrum2010. június 15. 10:32

A 37 egészségpénztár közül 23 kínál valamilyen kártyát a pénztártagok és közeli hozzátartozóik számára. Három pénztár kínál egyszerű tagviszony-igazolásra alkalmas kártyát, 18 pénztár kártyája telefonos jóváhagyással történő fizetést is lehetővé tesz, 21 pénztár kártyája pedig kvázi-bankkártyaként funkcionál - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet felméréséből.

Az egészségpénztárak közel kétharmada által alkalmazott, többek között készpénzkímélő vásárlást lehetővé tevő, a tagsági jogviszonyt igazoló eszköz az egészségpénztári kártya. Az egészségpénztári kártya a tagság igazolása mellett alkalmassá tehető a készpénzes fizetés kiváltására is, melynek két típusa a telefonos jóváhagyással történő és a POS-terminálon keresztüli vásárlás. Az első esetben a tranzakcióhoz szükséges információk egy telefonvonalon keresztül kerülnek továbbításra a szolgáltatás nyújtója és az egészségpénztár központja (vagy amennyiben kiszervezett tevékenységről beszélünk, akkor a kiszervezéssel megbízott fél) között, míg a második esetben a fizetés hasonlóképpen működik, mint egy bankkártyával történő vásárlás.

A kártyák ára a 254-4 000 forintos tartományban mozog, azonban nyolc egészségpénztár semmilyen díjat nem számít fel a kártyák előállításáért. A kártya díja készpénzzel öt, míg banki átutalással hat pénztárnál egyenlíthető ki. A leginkább alkalmazott gyakorlat (12 pénztár) során az egészségpénztár az első hónapok befizetéseiből vonja le a pénztárkártya árát, két pénztár pedig nem fix összeget von le a pénztártag befizetéséből, hanem az első befizetésekből magasabb hányadot helyez a működési alapba.

A kártyák érvényességi ideje 2 és 5 év között szóródik két kivétellel: az Első Regionális Önkéntes Egészségpénztár és a Wellness Egészségpénztár korlátlan ideig érvényes kártyákat biztosít ügyfelei részére. A kártyák kiszámítható éves kártyadíja 0 és 1504 forint között mozog. Az egészségpénztári kártyák (ingyenes kártyák nélkül számított) átlagos éves díja Magyarországon 847 forint/év, amennyiben figyelembe vesszük az ingyenes kártyákat, úgy 553 forint/év.

Címkék:
egészségpénztár,