KGFB: jövőre mindenki tiszta lappal indulhat

Világgazdaság2010. március 25. 09:32

Nehéz évük volt 2009-ben a biztosítóknak, és a gépjármű-biztosítások terén sem várható javulás - nyilatkozta Pálvölgyi Mátyás, a Generali elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A múlt évben a Generalinál ugyan növekedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások száma, az átlagdíj azonban csökkent, akárcsak a piac többi szereplőjénél. Az idén azonban már nem számít további egységes díjcsökkenésre Pálvölgyi, bár kisebb szegmensekben még előfordulhat a tarifák mérséklődése. A piaci szereplők ugyanis hajlamosak a nagyobb, a gazdaságos működtetéshez elegendő volumenért cserébe engedni az árakból, kérdés azonban, hogy a tulajdonos ezt meddig hajlandó finanszírozni.

Pálvölgyi szerint a az sem kizárt, hogy jövő évre teljesen felborulnak a kialakult erőviszonyok a kgfb-piacon, a gépkocsik teljesítménye alapján számolt tarifálási rendszer ugyanis komoly mozgást okozhat. A biztosítóknak az új szelekciós szempontok miatt teljesen tiszta lappal kell majd indulniuk a versenyben. A biztosítások megkötésében ugyanakkor egyre nagyobb szerepe van a direktbiztosítóknak, mivel költségeik alacsonyabbak a hagyományos biztosítókénál, ráadásul speciális, szűk szegmensekre is képesek tarifát kínálni.

A casco-biztosítások terén is folytatódik a zsugorodás, idén akár 6-8 százalékos is lehet a visszaesés. Ismét előkerülhet az az igény, hogy méretgazdaságos portfólióval rendelkezzenek a cégek, ami további árversenyt hozhat, ami nem tesz jót a biztosítóknak, a fogyasztóknak és a szervízeknek sem.

Címkék: