Figyelmeztetés! Hamis H1N1 gyógyszerek!

Pénzcentrum2009. november 2. 13:02

Figyelmeztetést adott ki az Európai Gyógyszerügynökség, amely szerint különböző bűnszövetkezetek próbálnak hamis vagy gyenge minőségű termékek értékesítésével hasznot húzni a H1N1 vírus terjedéséből - írja a hamisitasellen.hu.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) közleménye szerint az interneten nagy mennyiségben kínálnak hamis, illetve a minőségi követelményeknek nem megfelelő H1N1 vírus elleni gyógyszereket és vakcinákat. Ezek jelentős része vagy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, vagy például porcukorral, patkányméreggel, esetleg más gyógyszerek összetevőivel van helyettesítve.

Bizonytalan forrásuk és összetételük miatt azonban ezek megvásárlása komoly egészségügyi kockázatot jelent a fogyasztókra nézve. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a H1N1 gyógyszerek iránt kialakult fokozott igényből, hamis és veszélyes termékek értékesítésével különböző bűnszövetkezetek próbálnak hasznot húzni.

Bő egy hete az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) is adott ki hasonló figyelmeztetést.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a hamis gyógyszerek terjedésének megakadályozása érdekében az európai vámhatóságok fokozottan ellenőrzik az Unió területére érkező külföldi gyógyszerszállítmányokat, és az interneten rendelt gyógyszercsomagokat.

Címkék: