Felszólítás a Fundamentától - ha nincs elmaradásod, akkor is küldik

Pénzcentrum2009. május 27. 12:02

Az állami támogatás lehívási feltételeinek változása következtében a Fundamenta figyelmezteti a rendszertelen megtakarítókat az ezzel járó támogatás- és kamatveszteségről. Az ügyfél által tanúsított fizetési rendszeresség kihatással van az igénybe vehető támogatás mértékére, ezért a Fundamenta a rendszeres megtakarításra ösztönzi ügyfeleit. A hátralékról szóló felszólítást azonban a lejárt megtakarítási időszakkal rendelkező, kiutalásra váró, késedelem nélküli ügyfelek is megkapták, mi állhat a háttérben?

A Fundamenta szerint a válasz egyszerű: "mivel a megtakarítási időszak lejártát követően az ügyfél úgy is dönthet, hogy tovább fizeti a havi megtakarításokat, így aki ezt választja, az máris késedelembe esett". Az ügyfélszolgálat szerint a felszólítást automatikusan azok az ügyfelek is megkapják, akik nem nyilatkoztak a megtakarítás folytatásának az ellenkezőjéről!

Nyilván a módszernek az a része üdvözlendő, hogy a cég nyomon követi az ügyfelek befizetéseit és értesítést küld, ha az ügyfelet hátrány érheti a rendszertelen befizetés, vagy a késedelem miatt, ugyanakkor a felszólítás összezavarhatja a több éves megtakarításának a kiutalására váró ügyfeleket.

Mennyit bukhat a rendszertelen befizető?

Az állami támogatás lehívásának feltételei még 2007. január elsejével változtak. Azóta nem az éves befizetés 30 %-át adja támogatásként az állam, hanem félévente vizsgálják a fizetési rendszerességet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha egy havi 10 ezer forint megtakarítást vállaló ügyfél (harmadik oszlop a táblázatban) az első félévben csak 40 ezret, a másodikban 80 ezret fizet, akkor lemondhat az állami támogatás egy részéről, mert az első félévben nem teljesítette a szerződésében vállaltakat.

Aki a felszólítás hatására még adott féléven belül rendezi elmaradásait, annak az ügyfélnek nem kell búcsút intenie a támogatásoknak (negyedik oszlop a táblázatban).

Címkék: