A 15 legveszélyesebb ország: hova NE utazzon

Pénzcentrum2009. március 5. 17:30

A toplistáiról híres Forbes magazin idén is összeállította a legveszélyesebb országok, térségek (rém)álomcsapatát. Szomáliától Afganisztánig, Pakisztántól Kongóig sok olyan hely van, ahol nem a legjobb mostanában turistának lenni.

A lista első helyén Szomália áll: szinte napról-napra érkeztek a hírek az elmúlt hónapokban arról, hogy a kelet- afrikai ország partjainál félelmetes méreteket öltött a kalózok tevékenysége. A környéken gyakorlatilag egyetlen hajó sincs biztonságban, a nemzetközi szervezetek is tehetetlennek bizonyulnak. A haramiák nem csak az árut viszik el, hanem a legénységet is foglyul ejtik, óriási váltságdíjakat bezsebelve értük.


Ugyanakkor a kalózkodás csak az egyik gondot jelenti: 1994 óta 14 kormányváltás történt, sokuk erőszakos hatalomátvétellel zajlott. Az országban gyakorlatilag nincs központi államhatalom, helyette a törzsek anarchiája érvényesül.

A második helyezett Afganisztánról is gyakran hallunk a híradásokban: a tartományok jelentős részében harci cselekmények, fegyveres összetűzések, rajtaütések, leszámolások és terrorista akciók zajlanak. És ha ez nem lenne elég, az ország szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások


A dobogó harmadik helyezettje, Irak sem sokkal barátságosabb hely: nem véletlenül javasolja a Külügyminisztérium, hogy különös körültekintéssel készüljünk fel az esetleges utazásra, tanúsítsunk fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljük a tömegdemonstrációk helyszíneit, viselkedésünkkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.


Pakisztánt és Jement elsősorban az Al-Kaida terrorfenyegetettsége miatt érdemes kerülni, míg a Gázai övezetben -az izraeli-palesztin fegyvernyugvás ellenére- továbbra is feszült a helyzet. Afrika középső részeiben pedig gyakoriak a polgárháborús konfliktusok, a kormány elleni felkelések: ezekben az országokban az emberélet aligha ér többet egy közepes méretű gyémántnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Vannak térségek, amelyek épphogy lecsúsztak a toplistáról: Mexikó északi, az amerikai határhoz közeli része nagyjából Algériával megegyező veszélyességi kategóriába esik, de persze az ország egésze sokkal békésebb, veszélytelenebb képet mutat


És mi az összefüggés a 15 legveszélyesebb ország között? Nos, korábban mindannyian európai -főleg brit és francia- gyarmatok voltak, vagy jelentős részben valamely európai állam (vagy Grúzia esetében Oroszország) fennhatósága alatt álltak.

A lista másik végén állnak a legbiztonságosabb országok: a rangsort a gazdag európai törpeállamok, Liechtenstein és Luxemburg vezetik.

Címkék: