Devizahitel-törlesztés biztosítás: egyre népszerűbb

Pénzcentrum2009. február 18. 11:15

A forint gyengülésével megnövekedett törlesztőrészletek miatt a devizahitelt felvevők széles köre került nehéz helyzetbe. A K&H Biztosító hiteltörlesztési biztosítást kötött ügyfelei közül az utóbbi négy hónapban kétszer annyian éltek a devizahitelekhez megkötött törlesztési biztosítások adta segítséggel, mint a korábbi időszakokban összesen.

A kedvezményes lakáshitelek megjelenésével, a hitelfelvételi kedv növekedésével egy időben szinte az összes bank kínált biztosító partnerén keresztül hiteltörlesztési biztosítást. Ezek a biztosítások elsősorban abban az esetben segítenek a hitelfelvevőn, ha munkanélküliség vagy hosszan tartó betegség, baleset miatt nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A biztosítások többsége ilyenkor a havi fizetendő összeg mindhárom elemét - a tőkét, a kamatot és a kezelési költséget is - fizeti a biztosított helyett, biztosítási terméktől függően 6-12 hónapon keresztül.

"A forint soha nem látott gyengülése miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek azok, akik devizában vették fel a hitelüket. Mindennek ellenére társaságunknál nem növekedett meg jelentősen a hiteltörlesztési biztosítások iránti érdeklődés. Ennek egyik oka, hogy a hitelfelvevők jelentős része a havi törlesztőrészlettel már elérte azt a felső határt, amit a családi költségvetés még elbírt, ezért egy átlagos, havi 50.000 forintos hiteltörlesztéssel járó néhány ezer forintos biztosítási díjat már nem tudják vállalni. A biztosítással rendelkező ügyfeleink közül azonban az utóbbi négy hónapban a korábbi időszakhoz viszonyítva kétszer annyian kényszerültek arra, hogy helyettük társaságunk vállalja át a törlesztőrészlet fizetését. A fizetésképtelenség oka az esetek közel háromnegyedében a munkanélkülivé válás. A következő hónapokban a kárkifizetések terén - ami ebben az esetben a biztosított törlesztőrészleteinek fizetését jelenti - további emelkedésre számítunk." - mondta el Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"A hiteltörlesztési biztosításokat devizanemtől függetlenül megköthetik a hitelfelvevők. Devizahitelek esetén mindig az aktuális árfolyam szerint esedékes törlesztőrészletnek megfelelően teljesít a biztosító." - tette hozzá Kaszab Attila.

Címkék: