Gépjárműadó 2024: hamarosan lejár a határidő - idén változtak a szabályok, erről kell tudni

Pénzcentrum2024. április 12. 16:42

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

Korábban azt közölte a NAV, hogy több mint ötmillió jármű után – március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót egyösszegben. Az évi két alkalom helyett már csak egyszer küld a fizetésről értesítést a NAV. A szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott; vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.

A határozatokat a NAV március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, illetve a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak KÜNY-tárhelyre) küldte ki mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapták meg a papírokat.

A gépjárműadó befizetésének legfontosabb tudnivalói:

  • határidő: 2024. április 15. éjfél,
  • utalás: a NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára (10032000-01079160),
  • utalási közleménybe adószámot vagy adóazonosító jelet kell írni.

Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is pillanatok alatt teljesíthető. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, mindig a legfrissebb verziót kell használni. A gépjárműadóval kapcsolatban minden információ megtalálható a NAV honlapján.

Címkék:
autó, NAV, adóhatóság, adó, határidő, adóhivatal, szabály, befizetés, szabályok, kocsi, gépjármű, gépjárműadó, adózás rendje,