Fontos dolog derült ki a középiskolások ingyenes jogosítványáról: ezt tudnod kell

Pénzcentrum2024. április 8. 09:31

Kiderült, miért lehetetlenség, hogy a magyar állam minden középiskolásnak ingyen biztosítsa a jogosítvány megszerzését: az egyfelől brutális terhet róna a költségvetésre, de oktató sem lenne elég hozzá.

Ötezer oktató 30-60 órában megközelítőleg 100 ezer fiatalnak (a 17-19 év közötti korosztály létszáma ugyanis évente 110-150 ezer fiatal lehet), nagyjából fél év alatt tudná a jogosítvány megszerzését biztosítani, de akkor senki mást nem tudnának oktatni. Ráadásul a költségvetésnek 70-100 milliárd forintba kerülne az egész – közölte Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke a Portfolió azon kérdésére, hogy miért lehetetlenség, hogy a magyar állam minden középiskolásnak ingyen biztosítsa a jogosítvány megszerzését.

Az igazságügyi miniszter március 14-én jelentette be, hogy szeptember 1-jétől a magyar állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak, majd később visszavonta ezt az ígéretet. 

A Portfolio cikkéből kiderült az is, hogy a kormányzat terveinek megvalósításához oktató sincs elég, közülük ugyanis sokan elmentek buszt vezetni azóta, hogy a tömegközlekedési cégeknél megnőttek a fizetések.

Címkék:
pénz, autó, ingyenes, tanfolyam, jogosítvány, állam, oktató,