Filléres kisautóval tarolná le a magyar piacot a BYD: brutális versenytársat kapnak az európai márkák

Pénzcentrum2024. március 9. 14:59

A BYD Seagull, amelyet Wolfgang Egger, a Lamborghini korábbi tervezője által részben megálmodott formaterv jellemzi, kis mérete és kedvező ára ellenére is figyelemre méltó; az alapmodell mindössze 3,5 millió forintba kerül, míg a legmagasabb felszereltségű változat sem haladja meg a 4,3 millió forintot.

A BYD új villanyautója, a Seagull, már az árcédulája miatt is figyelemre méltó. Az utastér kialakítása tipikusan BYD stílusú: egy kisebb digitális műszeregység található a kormány mögött és egy 10,1 colos forgatható multimédiás kijelző a középkonzolon. Az alapfelszereltség tartalmazza az NFC technológiát a kulcs nélküli használathoz és a fűthető külső tükröket is.

Az Active csomaggal ellátott alapmodellért körülbelül 3,5 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni Kínában. A legmagasabb felszereltségű változat ára sem haladja meg a 4,3 millió forintot. Összehasonlításul: Magyarországon a legkedvezőbb árú Mitsubishi Space Star ára ára mintegy 4,4 millió forinttól kezdődik; míg a legolcsóbb elektromos autónak számító Smart EQ Fortwo ára 7,4 millió forinttól indul.

A tervezési folyamatban az a Wolfgang Egger is részt vett, aki korábban a Lamborghini munkatársa volt. Ennek köszönhetően a Seagull formavilágában bizonyos "lambós" elemek fedezhetők fel, bár ezek csak felszínes hasonlóságokat jelentenek. Az autó méretei és teljesítménye jelentősen eltérnek az olasz sportautóktól. A Seagull hossza 3,78 méter, szélessége 1,72 méter, magassága 1,54 méter, tengelytávolsága pedig 2,5 méter. Tömege 1160 és 1240 kilogramm között változik.

A Seagull Honor Edition nevű belépő szintű modellje 74 lóerős villanymotorral rendelkezik, amely 135 newtonméteres nyomatékot képes előállítani. Két akkumulátortípus áll rendelkezésre: egy 30 kilowattórás, ami 305 kilométeres hatótávot ígér, valamint egy nagyobb, 39 kilowattórás verzió, amely akár 405 kilométer megtételét is lehetővé teszi a CLTC ciklus szerint. Három felszereltségi szint közül választhatnak a vásárlók; az alap- és középkategória kisebb akkumulátort kapnak, míg a legmagasabb felszereltségű repülő modellhez jár a nagyobb hatótávú akku.

Címkék:
autó, árak, kínai, elektromos autó, magyar, millió, lamborghini, BYD,