Kongatják a vészharangot: egyre nagyobb bajban Elon Musk, mi lesz így a Tesla-részvényekkel?

Pénzcentrum2024. március 6. 15:45

Egy régi támogató szerint a Tesla részvényeinek értékcsökkenése Elon Musk számos befejezetlen projektjének tudható be, ami miatt a befektetők az autógyártót inkább hardvercégként kezdik el értékelni. Eközben a vállalat küzd a növekvő versennyel és az önvezető technológia fejlesztésének befejezésével is - írta a Business Insider. .

Ross Gerber, befektető és régi Tesla támogató megosztotta véleményét a Tesla részvényeinek jelentős eséséről, amelyet elsősorban Elon Musk számos befejezetlen projektjének tulajdonít. Gerber szerint a befektetői közösség jelenleg inkább csak autógyártóként tekint a Teslára, ami részben magyarázza a részvények értékének csökkenését.

Gerber kritikus hangot ütött meg Musk irányítási stílusával kapcsolatban az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy a Tesla egyre inkább szembesül az erősödő globális versennyel, különös tekintettel a kínai BYD vállalatra. Ez arra ösztönözte a Teslát, hogy árcsökkentéseket hajtson végre egyes modelljein annak érdekében, hogy versenyképes maradjon. A Kínai Személyautó Szövetség adatai szerint a Tesla eladásai 2022 december óta nem érték el az előző hónapok szintjét az ázsiai országban.

A befektető hangsúlyozta, hogy a Tesla számos projektje még mindig nem zárult le sikeresen, beleértve a teljes önvezető technológia fejlesztését is. Ezen túlmenően Gerber említést tett arról is, hogy Musk korábban fenyegetőzött: elviszi mesterséges intelligencia projekteket a Teslától, amennyiben nem kap meg 25%-os tulajdonrészt a vállalatban - ezt Gerber "téveszmének" nevezte.

Gerber szerint ezek a tényezők együttesen vezettek ahhoz, hogy a Tesla részvényei realisztikusabb értékelést kapjanak. Hozzátette, hogy Musk viselkedése és az említett projektek befejezetlensége miatt a cég már nem élvezheti azt a prémiumot, amely korábban jellemezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az év elején Gerber nyilvánosan bírálta Muskot az X-en tanúsított viselkedése miatt és azt állította, hogy Musk gyakorlatilag háttérbe vonult a Tesla vezérigazgatói pozíciójából. Emellett egy 17 részvényest tömörítő csoport levelet is írt 2023-ban a Tesla igazgatótanácsának arra kérve őket, hogy korlátozzák Musk tevékenységét.

A Tesla részvényei továbbra is ingadoznak; kedden reggel közel 3%-os esést követően 183,15 dollár körüli értéken kereskedtek. Az év eleje óta tapasztalt több mint 24%-os csökkenés miatt néhány befektető úgy véli, hogy a Teslát már nem sorolhatjuk bele azok közé a nagy technológiai vállalatok közé, amelyek korábban meghatározták a piac irányát. A Business Insider megkeresésére a Tesla nem adott azonnali választ.

Címkék:
autó, befektetés, tesla, befektetési portfólió, elon musk, tesla részvény, tesla motors, befektető,