Óriási razzia a magyar utakon: repültek a gigabírságok, ezt senki sem ússza meg

Pénzcentrum2024. január 15. 09:48

Egyetemi kutatók próbálták ki, hogy mi történik egy magyar autópályán megtett 210 kilométeres úton, ha ők betartják a sebességkorlátozást. Az eredmény jóval több, mint lehangoló.

Egyetemi oktatók kutatásából derült fény arra, hogy a magyar autópályákon a legtöbben nem tartják be a rájuk vonatkozó sebességkorlátozást - erről ír az Infostart. Mészáros Gábor és Felföldi Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két kutatója egy 210 kilométeres út során (Debrecen és Budapest között, az M3-as autópályán) megszámolta, mennyi autó hagyta le őket, miközben a megengedett legnagyobb sebességgel, vagyis 130 km/órával haladtak.

Az egyik kutató bővebben is beszámolt a tapsztalatairól: mint mondta, döbbenetes volt azt látni, mennyire nem tartják be a vonatkozó sebességkorlátokat.

Feltűnő volt, hogy amikor elhaladtunk ezen járművek mellett a megengedett 130 km/órával, jellemzően nem volt meg az 50 km/órás sebességkülönbség. Ezért amikor azt tapasztaltuk, hogy nincs mögöttünk más jármű, felvettük a tehergépkocsik, járműszerelvények haladási tempóját, és 95-ös, 100-zas sebességeket mértünk. Tapasztalataink alapján megállapítható, hogy a járművek döntő többsége nem tartotta be a számára előírt megengedett 80 km/órás sebességet

- fogalmazott Mészáros Gábor.

Címkék:
autó, egyetem, autópálya, sebesség, sebességkorlátozás, sebességhatár, autópályán,