Kiszámoltuk, nagyot ugrik a benzin és a gázolaj literára a hétfői emelés után: aki teheti, hétvégén tankoljon

Pénzcentrum2024. január 13. 09:58

Már kiküldte a Mol az utasítást a hétfőtől érvényes, 21 forintos üzemanyagár-emelésre. A cég két lépésben építi be a jövedéki adó emelését az áraiba, ennek második fokozata érkezik el 15-én. Így jövő héttől a benzin literje 580 forintba kerülhet átlagosan, a gázolaj pedig benézhet 600 forint fölé is.

Pénteken a magyarországi töltőállomások zöme megkapta a 21 forintos hétfői üzemanyagáremelésre vonatkozó utasítást – tudta meg a Népszava piaci forrásokból. Emlékeztetnek, a Mol tavaly év végén jelentette be, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának január 1-től hatályos, bruttó 41 forintos emeléséből, saját költségére, hálózatán, első körben csak 20 forintot érvényesít.

A fennmaradó, 21 forintot pedig két héttel később, 15-ével építik kiskereskedelmi áraikba. A versenytársak követték az óriáscég lépését, de a lap szerint az év első két hete során az ágazatnak milliárdos nagyságrendű bevételkiesést hozott a késleltetett áremelés.

A Pénzcentrum is megírta, péntektől a benzin nagykerára 3 forinttal csökkent, a gázolajé nem változott, így az alábbi átlagárakkal lehet találkozni a kutakon:

  • 95-ös benzin: 559 Ft/liter
  • Gázolaj: 587 Ft/liter 

Hétfőtől pedig ennek megfelelően az alábbi tarifákra lehet számítani:

  • 95-ös benzin: 580 Ft/liter
  • Gázolaj: 608 Ft/liter 
Címkék:
autó, benzin, benzinkút, mol, gázolaj, adóemelés, jövedéki adó, benzinár, benzinkutak, benzinár emelkedés, benzináremelés,