Nem tilos, de bolond, aki így ül autóba télen: szervkárosodás, belső vérzés lehet a vége

Pénzcentrum2023. december 1. 07:14

Ha vastag téli kabátban vezetünk autót, súlyos sérüléseket kockáztatunk egy balesetben, de akár egy nagyobb fékezésnél is. Egy ütközési teszt bizonyítja, hogy fennáll az életveszély, különösen a gyerekülésbe vastag, téli ruhában bekötött gyermekek esetében - de a szervkárosodás, belső vérzés sem ritka.

Súlyos sérüléseket kockáztat, aki vastag télikabátban vezet, és balesetet szenved. Ráadásul a vastag ruházat a mozgást is korlátozza, így a manőverezést is megnehezíti, ezért erdemes levetkőzni az autóban - hívja fel a figyelmet a Német Autóklub.

A szakértők törésteszten is kipróbálták, milyen sérüléseket szenvednek a bábúk, amelyeket jól beöltöztettek. Egy hétköznapi közlekedési szituációt szimuláltak, amelyben egy vastag téli ruhát viselő felnőtt és egy gyerek baba volt beszíjazva az ülésbe, illetve egy gyerekülésbe. A kocsit ezután 16 km/h sebességgel állították meg – a városi forgalomban történő, hátulról érkező ütközéshez hasonlóan. 

Mint kiderült, az öv nem illeszkedett rájuk tökéletesen, a keresztirányú heveder mind a felnőtt, mind a gyermek gyomrába mélyen belevágott, ami súlyos sérüléseket okozhat a lágy szövetekben - például a belekben vagy a májban, lépben, és akár belső vérzés is kialakulhat.

Sőt, akár vészfékezéskor is előfordulhatnak komolyabb sérülések.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanis a kipárnázott téli tuházat miatt a biztonsági öv nem feszül rá kellőképpen a testünkre, így amikor megfeszül, hatalmas ütést mér a testünkre, ahogy összenyomja a párnázott ruházatot. A németek szerint így egyértelműen érdemes levenni a kabátot vezetés közben, vagy legalább kicpzárazni, hogy az öv nagy része közvetlenül a testünkkel találkozzon. Ha pedig a gyerek fázik a gyerekülésben, akkor inkább az öv felett takarjuk be egy pokróccal, takaróval.

De nem csak a vastag téli kabátok jelenthetnek biztonsági kockázatot: a sapkák, sálak ronthatják a sofőr kilátását, a bélelt kesztyűk pedig nem mindig biztosítanak szilárdan fogást a kormányon. És ugyan a KRESZ-ben nincs előírás a megfelelő lábbeli viseletére, de az is ugyanilyen fontos, a túl vastag csizmákban, bakancsokban például nem tudjuk olyan precízen kezelni a pedálokat, reagálni a hirtelen elénk kerülő veszélyekre.

Címkék:
autó, baleset, gyerek, biztonság, tél, felnőtt, vezetés, sérülés, közlekedésbiztonság, tilos,