Jön a kötelező jogosítványcsere Magyarországon: sokaknak már csak pár hete maradt elintézni

Pénzcentrum2023. november 13. 08:44

2033-ig az unió valamennyi tagországában már új formátumú vezetői engedélyeket kell kiállítani. A folyamat 2013 óta tart, de az 1965 és 1970 között született sofőröknek jövő januárig el kell intézni a cserét.

10 évvel ezelőtt jelent meg az az EU-s határozat, amely a jogosítványok egységes cseréjét írja elő az EU-ban. 2033-ig az unió valamennyi tagországában már új formátumú vezetői engedélyeket kell kiállítani, olyanokat amik hamisításbiztosak, lényegében olyanok, mint egy bankkártya. A csere sokak számára a 2033-as végső határidő ellenére már a jövő év januárjától kötelező - emlékeztet az Infostart.

A határozat számos feltételt, illetve határidőt tartalmaz, de a lényeg az, hogy az előirányzat szerint 2033-ra már nem lesz érvényben régi formátumú vezetői engedély, a cserét folyamatosan, hullámokban kell végrehajtani. A dokumentum szerint a hatóságok által könnyebben felismerhető és gyorsabb ügyintézést lehetővé tevő jogsikat kell kiadni. A cserén egyébként már rengeteg magyar sofőr áteshetett, ugyanis 2013. január 19. után csak új formátumú jogosítvány adható ki, viszont a régebbieket nem kell a határidőig  lecserélni - az uniós polgár megtarthatja a régi vezetői engedélyét, ameddig az érvényes.

A határozat szerint a legsürgősebb dolguk ezzel kapcsolatban azoknak vannak, akik 1965 és 1970 között születtek, nekik 2024. január 19-ig kell befejezniük a jogsi cserét. Az 1953 előtt születettek függetlenül a jogosítvány kiállításának időpontjától és formátumától 2033. január 19-ig ráérnek ezzel foglalkozni.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
autó, kötelező, kormányablak, európai unió, jogosítvány, ügyintézés, okmányiroda, eu, határozat, bürokrácia, vezetői engedély,