Egyre kevesebb üzemanyag fogy a magyar kutakon: megelégelték az emberek a drágulást?

Pénzcentrum2023. október 18. 09:44

Csökkent a hazai üzemanyagfogyasztás, de a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint ez nem azt jelenti, hogy az emberek tömegével tették le az autót.

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint 17,7 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első három negyedévben: 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. A teljes fogyasztás az első kilenc hónapban 2932 millió liter volt. Több mint 1152 millió liter motorbenzint és 1779 millió liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe január-szeptemberben a MÁSZ-tagvállalatok összesített értékesítési adatai alapján.

Az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 182 millió liter fogyott, 31,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a 95-ös motorbenzinből 970,5 millió litert tankoltak az autósok, 16,9 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában, a prémium dízel fogyasztása 125,2 millió liter volt az első három negyedévben, ami 12,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, a nem prémium gázolaj eladása 1654 millió liter volt, ez 21,7 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

A statisztika mindig egy érdekes dolog, jelentős visszaesést lehet látni év/év alapon, de ez látszólagos, hiszen nem történt egyelőre más, mint a tavalyi évi kiugró értékesítési adatok korrekciója, mert a hatósági üzemanyagár-szabályozás okán 2022-ben nagyon jelentős volt a fogyasztástöbblet, köszönhető a nemzetközi forgalomnak, illetve a kedvező árak miatt a megnövekedett hazai igényeknek. Ezt a megnövekedett és közel 10 százalékos többletet dolgozta le, korrigálta az idén gyakorlatilag a piac

– mondta az InfoRádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Hozzátette: a korrekció mellett a fogyasztás jelenleg a 2021-es szinten van, de a termékek között látható némi átrendeződés. Kifejtette, a magasabb üzemanyagárak ellenére a forgalmazók nem érzékelik, hogy sokan letették volna az autót. Az tény, ha az árak továbbra is magasak lesznek, azért egy idő után biztos érzékelhető lesz az, hogy a fogyasztás is mérséklődik - tette hozzá.

Címkék:
benzin, üzemanyag, gázolaj, prémium, tankolás, fogyasztás, benzinár, üzemanyagár, ásványolaj,