Komoly őszi veszély jelent meg a magyar utakon: sokan félvállról veszik, nagy bajba kerülhetnek

Pénzcentrum2023. október 7. 16:06

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, az év ezen időszakában jelentősen romlanak a látási viszonyok a reggeli és délutáni órákban. A veszélyt nem szabad alábecsülni: a német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada ilyenkor történik

A sofőrök gyakran alábecsülik a vakító fény által okozott balesetek kockázatát, amikor alacsonyan jár a nap. Ilyenkor az utak különösen veszélyessé válnak kanyarokban, dombtetőkön, alagutak és aluljárók be- és kijáratainál. Nehezebben látjuk a közlekedési lámpákat és a táblákat, és könnyen szem elől téveszthetjük a gyalogló, kerékpározó vagy motoros közlekedőket is. A reggeli vagy esti csúcsforgalomban különösen magas a balesetek kockázata - hívja fel a figyelmet a német autóklub (ADAC).

Mint felidézték, Németországban tavaly 3264 személyi sérüléssel járó baleset történt a vakító fény miatt, durván 800 darabbal több, mint egy évvel korábban. Összességében tízszer gyakoribb, hogy az alacsony beesési szögű fény miatt történik baleset, mint a ködös időben. Az időjárással összefüggő, személyi sérülést okozó balesetek több mint kétharmada a tükröződés miatt következik be összességében.

Az ADAC pontokba szedve elárulta, mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a baleseti kockázatot:

  • Tartsd jó állapotban az ablaktörlőket: Ha a  szélvédő nem igazán tiszta, és az ablaktörlő lapátok csíkokat hoznak hagynak, a látási viszonyok gyorsan romlanak. A régi, elkopott ablaktörlők legrosszabb esetben akár a szélvédőt is megkarcolhatják.
  • Rendszeresen töltsd fel az ablakmosó folyadékot: Ilyenkor jobb gyakran ellenőrizni, hogy van-e még elegendő ablakmosó folyadék, és akár rendszeresen utántölteni. Hogy rendszeresen meg tudjuk tisztítani a szélvédő belsejét a nedvességtől vagy a szennyeződéstől, mindig legyen kéznél egy tisztítókendő a kocsiban.
  • Tisztítsd meg a napszemüveged vezetés előtt: Ha napszemüvegben vezetsz, rendszeresen tisztítsd meg. Ugyanakkor, amikor nagyon alacsonyan jár a nap, a napszemüveg viselésének vannak hátrányai is. A szemüveg egyrészt csökkenti a tükröződést, viszont a sötétebb környezetet tovább sötétíti. Úgyhogy, bár a tükröződésmentes lencsék hasznosak, csökkentik az irritáló fényvisszaverődést, de amikor vakító helyzet megszűnik, a napszemüveget is érdemes levenni.
  • Tarts távolságot, előrelátóan vezess: A járművezetőknek mindig kellő követési távolságot kell tartaniuk, és különösen koncentrálniuk és proaktívnak kell lenniük az utakon. Az elöl haladó autót is elvakíthatja a nap és hirtelen fékezéssel reagálhat. Úgyhogy még akkor is fennáll a balesetveszély, ha épp nem süt a szemedbe a nap, hiszen a szembejövő sofőrök olyankor sok esetben pont alig látnak.
  • Válaszd meg jól a sebességet: A jól megváléasztott sebesség nagyon fontos, mert a vakító fényben megnő a balesetveszély. Egy másodperc alatt közel 14 métert tesz meg az autó, ha 50 km/h-val közlekedünk. Ez legalább 14 méteres vakon vezetést jelent, de lényegesen tovább is tarthat, míg az elvakított szem ismét fókuszba kerül.
  • Kapcsold be a tompított vagy nappali fényszórólt: A tompított vagy nappali fényszóró bekapcsolása mindig javítja a láthatóságot.
  • Függőleges üléshelyzet! A helyes ülőhelyzet is nagyon fontos. Sok sofőr ugyanis túl alacsonyan ül, így pedig a napellenző semmit sem ér, nem árnyékol szemmagasságban. Érdemes mindig függőleges helyzetbe állítani a vezetőülést.
Címkék:
közlekedés, autó, baleset, ősz, tél, nap, adac, autóbaleset, balesetveszély, balesetek,