Komoly szigorítást kaphat a nyakába több ezer magyar autós: komoly pénzt fizethetnek, ha ez átmegy

Pénzcentrum2023. október 4. 08:49

Kizárhatják a a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül. Egy tervezet szerint a jövőben csak a tisztán elektromos autók kaphatnák meg a zöld rendszámot és az azzal járó kedvezményeket.

Hamarosan kizárhatják a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon - derült ki az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Telex birtokába jutott előterjesztéséből.

A tervezet szterint a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autók rendszámait is hagyományosra cserélnék a következő műszaki vizsgán. Vagyis a továbbiakban csak a villanyautók, és az egyéb, teljesen elektromos járművek használhatnák a környezetkímélő konstrukciókhoz kitalált, 2015-óta létező zöld rendszámot.

A plug-in hibridek ezzel elveszítenék az ingyenes parkolási lehetőséget is, illetve regisztrációs adót, a teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene az autók után fizetni - eddig nem kellett a zöld rendszám miatt.

Címlapkép: Marjai János, MTI/MTVA

Címkék:
autó, parkolás, adó, rendszám, szigorítás, zöld rendszám, hibrid, autók, elektromos, ingyenes parkolás vége,