Brutál áremelés a magyar benzinkutakon: itt tankolnak 100 forinttal olcsóbban a legélelmesebb magyarok

Pénzcentrum2023. szeptember 1. 18:31

Magyarországon a legdrágább az üzemanyag az egész régióban. Rengetegen járnak át Romániába tankolni, ahol nagyjából száz forinttal olcsóbb literáron lehet benzint és gázolajat tankolni a hazainál.

Ma 7,21 lejért, vagyis 555 forintért árulták a benzin literjét (a gázolajat 7,42-ért, azaz 576 forintért) az Arad megyei Gyulavarsándban, mindössze 7 kilométerre a magyarországi várostól, Gyulától - hangzott el az RTL Híradóban. "A motorkerékpárnál van ezer forint haszon, autónál 4-5-6 ezer forint, attól függ, hogy mekkora a tankja az autónak. Úgyhogy megéri átjárni" - mesélte egy magyar tankoló a stábnak.

Szlovákiában és Ausztriában a magyarországiéhoz hasonló a benzin ára, de a gázolaj olcsóbb. A többi szomszédos országban pedig mindkét üzemanyag kevesebbe kerül, mint nálunk. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője arról beszélt, a Brent olaj most tizedével többe kerül, mint tavasszal, emiatt mindenhol emelkedett az üzemanyagok ára. Magyarországon viszont kiugró a drágulás, pedig a forint alig néhány százalékkal gyengült a dollárhoz képest az elmúlt hónapokban - hangzott el.

A kutasok az új, illetve meglévő és megemelt különadókat kénytelenek az autósokra hárítani a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint. A benzin 15 százalékkal, a gázolaj pedig 20 százalékkal drágult alig több mint 3 hónap alatt Magyarországon, a szövetség nagyjából hasonló tarifákra számít az év hátralévő részében. 2024-től viszont a jövedéki adó emelése miatt 700 forint fölé drágulhatnak az üzemanyagok.

Címkék:
autó, benzin, magyarország, gázolaj, tankolás, benzinár, forintgyengülés, üzemanyagár, forintárfolyam, forint gyengülés,