Határzárat vezettek be az osztrákok: perre mennek a magyar ingázok

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 23:32

Beperelték az schattendorfi önkormányzatot az ágfalvai ingázók, miután korlátozták  a magyarok határátkelését az osztrákok. Az ágfalviak ügyét most egy németországi székhelyű, magyar ügyvédi iroda karolta fel, akik az Európai Bizottsághoz és Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordultak. 

Lógnak a vezetékek az ágfalvai határátkelőnél felállított lézeres leolvasó eszköz oszlopából. A több mint 130 ezer euróba kerülő eszközt teljesen szétverték, a határ mindkét oldalán megrongálták. Ezek olvasnák le azokat a matricákat, amelyek azt igazolják hogy az autósok átmehetnek -e a határon. A rongálás miatt jelenleg nem üzemelnek - derült ki az RTL híradóból.

Az osztrák oldalon lévő Schattendorfban vagyis Somfalván azután döntöttek úgy hogy csak engedéllyel lehet átkelni a határon, hogy szerintük a magyar ingázók miatt sok a baleset. Az engedélyért fizetni kell, több mint 60 ezer forintot 160 eurót (~60 ezer forint), a matrcia pedig több mint két évre szól. A rendszer július elsejétől üzemelne, bevezetés előtt azonban tiltakozás is volt. "Ha ezután valaki befizet 160 eurót, akkor nem fogja zavarni a lakókat? Szerintem ez egy költői kérdés. Vagy abból a pénzből mindenki olyan ablakot fog csinálni, ami nem hallja majd a hangot? Tényleg nem értem ezt" - nyilatkozta a tévének az egyik helyi lakos.

Az ágfalviak ügyét most egy németországi székhelyű, magyar ügyvédi iroda karolta fel. Beperelték a schattendorfi önkormányzatot valamint az Európai Bizottsághoz és Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordultak. Tallér Péter ügyvéd elmondta, azért indítottak pert, mert Ágfalva és Somfalva között volt egy rekonstrukciós terv aminek a célja a közúti forgalom helyreállítása volt, Somfalva viszont éppen ezt a közutat zárta el a magyarok elöl." Johannes Zink, az schattendorfi önkormányzat ügyvédje az osztrák közszolgálati médiának adott interjújában azt mondta még nem kapták meg az iratokat, de szerintük mindent a törvénynek megfelelően intéztek.

Címkék:
közlekedés, autó, ausztria, határ, rongálás, közúti baleset, határellenőrzés,