Rengeteg magyar ült át ilyen autókba: valamit már tudnak, amit a többség nem?

Pénzcentrum/MTI2023. augusztus 2. 11:32

Bár a legtöbben helyi, lakás-óvoda-iskola-munkahely közötti közlekedésre használják hétköznapokon elektromos autójukat, átlagosan 70-100 kilométert megtéve egy nap, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint egyre többen hosszabb, külföldi utakra is elindulnak velük.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint egyre többen használnak elektromos autót, egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt az ilyen járművek száma. Az adatok szerint a legtöbben napi 70-100 kilométert tesznek meg, és elsősorban a mindennapos közlekedésre használják az elektromos autókat, de egyre több azoknak a száma, akik hosszabb, külföldi utakra is elindulnak velük.

A szövetség adatai szerint folyamatosan nő a töltőállomások száma is, a legtöbb az autópályák és a főutak mentén, valamint a Balaton térségében található. 2022 végén az országban 2147 töltőállomás volt, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A legfrissebb adatok szerint 2023 június végén 41 386 tisztán elektromos autó volt forgalomban Magyarországon, a zöld rendszámos autók száma meghaladta a 74 ezret.

A szervezet szerint minél északabbra utazik valaki elektromos autóval, annál sűrűbb a töltőállomások száma, ebben Norvégia és Hollandia jár az élen. Alapszabály, hogy lehetőleg maximum 80 százalékra töltsük az autót, és ne engedjük 20 százalék alá esni a töltöttséget, de olykor nem probléma, ha 100 százalékra töltjük az akkumulátorokat.

Címkék:
autó, elektromos autó, adatok, szövetség, elektromos, mobilitás, elektromos jármű,