Rengeteg autós feledkezik el erről a nyaralás előtt: súlyos árat fizetnek a spórolással

HelloVidék2023. június 27. 08:35

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az autók klímáját nem kell karban tartani, maguktól működnek évtizedeken keresztül. Azonban érdemes a használatbavétel előtt megnézetni egy szakemberrel: a nyári hőségben ugyanis senki nem akar órákon át működő klíma nélkül araszolni a zsúfolt autópályákon a Balatonig, netán a horvát tengerpartig. De, aki nem fordított időt a légkondi karbantartására, az könnyen százezreket is ráfizethet, ha valóban működő rendszert szeretne. De mégis mire figyeljünk oda, és mennyibe kerül ez nekünk?

Egy átlagos személyautó éves klímaköltsége átlagosan 14000-25000 forint körül mozog, de a felhasznált gáz mennyiségétől függően akár még drágább is lehet – derült ki a HelloVidék gyűjtéséből. Ebben az árban pedig még nem szerepel például egy 24 órás nyomásteszt, vagy a klíma tisztítása sem. Utóbbi ára 6000 forintról indul, és könnyen elérheti a 24000 forintot is.
lapvetően a klímát elegendő lenne 8-10 évente tölteni a nagykönyv szerint. Évente 10% gázszökés normálisnak tekinthető. A karbantartáshoz viszont elengedhetetlen a régi hűtőközeg lefejtése, a rendszer tisztítása és újratöltése.

Mindenképpen érdemes töltetni a klímát, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • nem hűt eléggé
  • túl lassan hűti le a levegőt
  • párásodik
  • kellemetlen szaga van (dohos stb)
  • ha a nyomáspróbán túl alacsony nyomást mértek
  • töltéskor kevés gázzal töltötték fel

A HelloVidék megkeresésére Nagy Miklós, a debreceni E.V. Autóklíma és Autószervíz ügyvezető tulajdonosa elmondta, hogy bár idén a klímatöltés árai nem változtak, a szervizelés díja 50 százalékkal emelkedett az inflációs helyzet miatt. A dömping júniusra meg is érkezett szokás szerint, szinte percenként csöng a telefonjuk.

Két hete még alig csörgött a telefon, de most, hogy beütött a kánikula, mindenkinek elkezdett hiányozni az autójából a jól működő klíma, így teljesen be vagyunk táblázva. Egyébként minden évben ez a tapasztalat. Mi egyelőre még a tavalyi áron dolgozunk, ennek egyrészt az az oka, hogy maradt hűtőközegünk tavalyról, ugyanakkor a munkadíjon 50 százalékot emelnünk kellett, hogy ne vigye el az infláció. Ha elég csak feltölteni a klímát, 30 ezer forintból megúszhatja az ember, és ha jól el van végezve a munka, 5 évig hozzá sem kell nyúlni. Ha viszont elromlik a hűtőrendszer, akkor nagyságrendekkel többe kerül a javítás, akár a fenti összeg tízszerese is lehet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta el a szakember.

Címkék:
autó, nyaralás, klíma, autós, tisztítószer, tisztítás, hellovidék,