Fontos változás élesedik a gépjárműadónál: ez minden autóst érint

Pénzcentrum2023. június 7. 09:28

A gépjárműadót a mostani szabály szerint évente két alkalommal lehet befizetni, jövőre egyszerre kell - írja a Totalcar. Ennek oka, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett a gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a jövő évi adócsomag. 

A lap szerint ez kifejezetten praktikus megoldás ez a jogalkotó részéről, mert az évente két alkalommal – két egyenlő részletben – történő befizetés csupán arra volt jó, hogy megzavarja az adózókat. "Gyakori oka volt az adóhátralék felhalmozódásának, hogy az adózók csak az első féléves részletet fizették be, majd – megfeledkezvén a másodikról – arra az évre több gépjárműadót már nem utaltak a NAV felé. Ezzel nemcsak önmagukat hozták kellemetlen helyzetbe, de a NAV apparátusát is feleslegesen túráztatták" - írják.

Akinek gondot jelentene anyagilag az adó egyösszegű éves befizetése, azoknak részletfizetési lehetőséget biztosítanak - nem is kettő, hanem öt részletre bontva. Ezt külön kell kérni a NAV-nál. Minden más esetben 2024-től már egyszerre kell majd a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig.

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ, jelenleg a a 0-3 éves autóknál kilowattonként 345 forint, a 4-7 éveseknél kilowattonként 300 forint,  a 8-11 éveseknél kilowattonként 230 forint, a 12-15 éveseknél kilowattonként 185 forint, és a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.

Címkék:
NAV, forint, adó, változás, április, adózó, gépjármű, módosítás, adóváltozások, adószabály-változás, gépjárműadó, adóváltozás,