Megbüntetnek, ha 50 helyett 51-gyel megyek? Végleg tisztázta a rendőrség az új traffi-szabályokat

Pénzcentrum2023. május 17. 08:29

A rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát a sebességmérésnél - jelentette ki Óberling József. A közlekedésrendészeti főosztályvezető szerint eddig sem azokra fókuszáltak a traffipaxok, akik 50 helyett 51-gyel mentek, és eztán is az extrém, a közlekedést veszélyeztető gyorshajtókra fognak vadászni.

Véglegesen tisztába tette az új gyorshajtási szabályokat Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Mint ismét elmondta, május elsejétől a sebességellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől – és az egyes esetekben ezzel járó esetleges felelősségre vonástól sem – eltekinteni.

A tolerancia értéke soha nem azt jelentette, hogy ennyi volt a hibázási mértéke egy sebességmérő készüléknek. A készülék a ma ismert mérőműszerek közül az egyik legpontosabb. Gyakorlatban 3 tizedmásodperc alatt ezer darab mérést végez az eszköz. Ennek az ezer mérésnek az eredménye fogja azt a számot produkálni, amely a sebességet kiadja

- magyarázta Óberling József. Hozzátette: a törvény szerint nincs lehetőség arra, hogy a hatóságok kétségbe vonják egy hitelesített berendezés eredményeit. Korábban ez azért történhetett meg, mert a hitelesítési jegyzőkönyvben a mérésügyi hatóságok olyan értéket is feltüntettek, amely az ő eljárásukra vonatkozó paramétert tartalmazott. De immár nem írják bele a hitelesítési jegyzőkönyvbe a már említett értékeket.

A police.hu tudósítása szerint a főosztályvezető arról beszélt, a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz - ez lehet akár egy sima figyelmeztetés is.

A kollégáink eddig sem, és ezután sem azzal fognak foglalkozni, hogy 50 helyett ki ment 51-gyel. Bár ott tartanánk, hogy ők azok, akik a közúti biztonságot veszélyeztetik! Jónéhányan vannak ugyanis azok, akik ezeket a sebességértékeket extrém módon meghaladják, és a közlekedés biztonságára a veszélyt ők jelentik. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépi

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- jelentette ki Óberling József. A tájékoztatón egyébként átadtak 40 új sebességmérő készüléket, amelyek menet közbeni mérésre is alkalmasak, feladatuk az lesz, hogy a forgalomban kiszűrjék az extrém gyorshajtókat.

Címlapkép: police.hu/Fülöp Máté

Címkék:
autó, bírság, büntetés, traffipax, szabályozás, sebességmérés, sebességkorlátozás, police, tolerancia, sebességhatár, rendőrök, sebességtúllépés,