Egyre többen szorgalmazzák a szigorított vizsgákat: tényleg bukhatják a jogsit az idős magyarok?

Pénzcentrum2023. április 17. 09:48

Inhof András, gépjárművezető oktató szerint sokkal szigorúbb egészségügyi vizsgálat kéne a jogosítványok esetében, hiszen jelenleg nincs olyan orvosi vizsgálat, ami a biztonságos közlekedéshez szükséges egészségügyi feltételeket ellenőrizné. Ilyen a reflexek és a döntéshozatal gyorsaságát ellenőrző tesztek, de nem ártana szerinte egy kresz megújító vizsga sem – számolt be az RTL.

Az elmúlt hónapokban röppent fel a hír, hogy az Európai Unió szigorítaná a jogosítvány megszerzéséhez, illetve megtartásához szükséges feltételeket. Ilyen lenne például az is, hogy egy bizonyos kor fölött újfent vizsgázniuk kelljen a sofőröknek, hogy meg tudják újítani a jogosítványukat.

Inhof András az RTL-nek elmondta, hogy ő személy szerint egyetértene azzal, hogy egy bizonyos idő után meg kelljen újítani a jogsinkat, de nem feltétlen korhoz kötné ezt a feltételt. Az oktató ugyanis első körben a háziorvosokat szólítaná meg ezzel kapcsolatban, ugyanis szerinte egy szigorított egészségügyi ellenőrzése lenne szükség, ugyanis jelenleg nincs olyan orvosi vizsgálat, ami a biztonságos közlekedéshez szükséges egészségügyi feltételeket ellenőrzíné.

Egy alaposabb orvosi vizsgálatnak vetném alá az idősebb embereket. Egyes betegségekkel kapcsolatban mindenképpen, amik a gondolkodásmódot, reakcióidőt érintik, vagy akár a látást

– mondta a szakértő, aki szerint ezen kívül egy kresz megújító viszga is szükséges lenne, ugyanis folyamatosan változnak a szabályok.

Címkék:
vizsgálat, egészségügy, jogosítvány, szigorítás, oktató,