Sokan bukhatják a jogosítványukat: tényleg jön a szigorított vizsga az idős magyaroknak?

Pénzcentrum2023. április 9. 11:02

Egy uniós javaslat értelmében a 70 év felettieknek gyakrabban kéne meghosszabbítaniuk a jogosítványaikat, ezzel is csökkentve a közlekedési balesetek számát. Az RTL Híradó arról számolt be, hogy a szakértők szerint minél idősebb egy sofőr, annál nagyobb a kockázata annak, hogy növekszik a reakcióideje.

Az Európai Parlament friss javaslata szerint 70 év felett arra kötelezné az autósokat, hogy 5 évente újra letegyék a vizsgát, azonban azt még nem tudni, hogy pontosan milyen vizsgát is jelent ez. Gulyás Gergely elmondása szerint a kormány nem támogatja ezt a javaslatot, szerinte ugyanis ezzel nem fog csökkenni a balesetek száma.

Ezt pedig a statisztikák is alátámasztják. A legutolsó elérhető felmérések szerint messze a 25-30 évesek okozzák a legtöbb közúti balesete. Őket követik sorban a 21-24 évesek, míg a legidősebb korosztály (65-94 közöttiek) a balesetek töredékéért felelős.

A reakcióidő és a reagálási gyorsasági képesség esetében lehet valamilyen realitása az életkornak, hiszen minél idősebb egy ember, annál nagyobb lehet a kockázata annak, hogy növekszik a reakcióideje, vagy kicsit lassabban tud dönteni

– mondta el Lovas Károly Róbert közlekedési szakértő.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A javaslat egyébként elsősorban Németországot célozza meg, ahol a jogosítvány örök életre szól. Magyarországon azonban időről időre kötelező orvosi vizsgálaton részt venni. Ráadásul egészségügyi okokból korlátozhatják is az orvosok a jogosítványt. Azonban ezt nehéz ellenőrizni, így leginkább a sofőrön múlik, hogy betartja-e.

Címkék:
közlekedés, jogosítvány, idős, vizsga, javaslat, közlekedési baleset, balesetek,