Felveti a pénz a magyarokat: egyre többen vásárolnak új autót

Pénzcentrum2023. április 3. 21:02

Tavaly év végén még bizakodva tekintett a Magyar Gépjárműimortőrök Egyesülete az idei év első negyedévére. A várakozások pedig be is jöttek: a használt autók kivételével az összes többi kategóriában növekedett az autópiac Magyarországon.

2022 végén bizakodva tekintettünk a 2023-as évre és az első negyedéves adatok alapján megalapozott volt az optimizmus. Természetesen figyelembe kell venni, hogy 2022 első felében aránylag gyengén teljesített a magyar piac, de mindenképpen pozitív fejlemény, hogy a használt gépjárművek kivételével az összes többi kategóriában növekedni tudott a piac.

Mindez különösen pozitívfejlemény, ha figyelembe vesszük, hogy az energiaárak jelentős növekedése miatt valószínűleg sokan halasztják el az autóvásárlást, ami természetes ebben a bizonytalan időszakban, ugyanakkor kétséges, hogy hosszútávon megéri a halasztás a folyamatosan növekvő listaárak mellett.

A növekedés azt mutatja, hogy az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek többségét már megoldották a gyártók. Bár a félvezetők 2021 óta tartó hiánya továbbra is problémákat okoz, ami a megszokottnál hosszabb szállítási időket eredményez, a helyzet lassan, de biztosan javul és a szállítási idők közelítenek a korábbiakban megszokottakhoz.

Különösen jelentős növekedést láthatunk az elektromos és plug-in hibrid autók esetében és a motorkerékpároknál. A legjelentősebben az autóbuszok forgalomba helyezési adatai javultak a tavalyi év azonos időszakához képest, ami különösen pozitív fejlemény. A használt autók forgalomba helyezési adatai jelentősen elmaradnak a tavalyi év elejéhez képest, ami a jelenlegi árfolyamok és a használt autók iránti kereslet csökkenése miatt nem okoz meglepetést.

Címkék:
piac, használt autó, használtautó, autók, használtautó-piac, használt,