Sokkoló bejelentés: végleg eltűnhetnek az országból a magyarok kedvenc népautói

Pénzcentrum2023. március 21. 18:32

A Skoda több sikermodellje is megszűnhet, ha bevezetik az Euro 7-es kibocsátási normát. A gyártó egyik igazgatósági tagja szerint kényszerű gyárbezárások is jöhetnek, ami több ezer munkahelyet veszélyeztet.

Ha az Euro 7 környezetvédelmi normát a jelenlegi formájában kell alkalmazni 2025-től, akkor megszűnhetnek a Skoda legolcsóbb modelljei, a Fabia, a Scala és a Kamiq is - mondta Martin Jahn, a cseh gyártó igazgatósági tagja egy tévéműsorban a Telex szerint.

A típusokat a Skoda központi gyárában, a csehországi Mlada Boleslavban szerelik össze, tavaly az eladások harmadát tették ki. Martin Jahn szerint az új környezetvédelmi normák miatti kényszergyárbezárás 3000 munkahelyet érinthet - a beszállítókkal együtt viszont már több mint 10 ezer munkahely szűnhet meg.

Korábban Markus Duessmann, az Audi vezérigazgatója is arról beszélt, hogy a gyártóknak több időre lenne szükségük a felkészülésre, mivel az autók katalizátorait tovább kell fejleszteni, illetve az összes hajtásláncnak új típusengedély is kell. Ennek költségei jelentősek, ezeket a gyártók a fogyasztókra háríthatják. Carlos Tavares, a Stellantis vezetője kontraproduktívnak és haszontalannak nevezte az Euro 7-es normát.

Címlapkép: Skoda Media Room

Címkék:
autó, audi, európai unió, autógyár, autógyártás, károsanyag, skoda, népautó, károsanyag-kibocsátás,