Rengeteg autót hív vissza a Tesla: ezt a problémát sürgősen orvosolni kell, veszélyes

Pénzcentrum2023. február 17. 10:59

362 758 Teslát hív vissza a gyártó vállalat, mivel problémák merültek fel az önvezető szoftverrel kapcsolatosan – írta meg a CNBC még tegnap este.

Amerikai hatóságok nyomására szoftverfrissítés idejére "visszahívja" teljes önvezető rendszerrel felszerelt 362 ezer autóját a Tesla – derült ki egy csütörtökön megjelent dokumentumból. A döntés azután született meg, hogy az Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) közölte, hogy a sofőrtámogató rendszer nem felel meg a közlekedésbiztonsági jogszabálynak és baleseteket okozhat.

Az NHTSA közölte a problémákat is,

  • kereszteződésekben nem biztonságos,
  • hajlamos arra, hogy stoptáblákkal korlátozott kereszteződésekbe megállás nélkül hajtson be,
  • továbbá elég körültekintő a közlekedési lámpa sárga jelzésénél sem.

A Tesla vitatja e megállapításokat, de közölték, teljesítik a kérést. Azt is bejelentették, hogy a kifogásolt rendszerrel kapcsolatban nem értesültek semmilyen sérülésről vagy halálesetről. A Tesla az önvezető szoftverrendszerét távoli eléréssel frissíti az érintett járművek esetében, amelyek 2016 és 2023 között gyártott modellek. Az érintett, FSD Beta szotfverrel ellátott modellek:

  • 2016 és 2023 közt gyártott Model S és Model X,
  • a 2017 és 2023 közti Model 3,
  • illetve a 2020 és 2023 Model Y járművek.

Fontos, hogy a visszahívásban nem minden ilyen autó érintett, csak azok, melyek vezetői csatlakoztak is az FSD bétateszt programjába.

Címkék:
tesla, visszahívás, autógyár, autógyártás, tesla motors,