Hamar fordult a kocka: annyira drága lett a magyar üzemanyag, hogy megéri átmenni érte a határon

Pénzcentrum2023. január 11. 09:44

Olcsóbb a román Mol, mint a magyar, megéri átjárni tankolni - írja a Világgazdaság.

A lap azt írja, jelenleg minden adott az üzemanyag-turizmus felpörgéséhez: közvetlenül a határ mentén 150 forintos literenkénti különbségeket tapasztalni a kutakon Romániában. Például a hajdúsági Biharkeresztes mindössze hat kilométerre fekszik a román határtól. Ha valamikor, akkor ennek most nagy jelentősége van, a közelség ugyanis pénzben is mérhető.

A Holtankoljak adatai szerint ugyanis Biharkeresztesen egy Mol-kút üzemel, amely 658 forintért adja a benzin és 720 forintért a dízel literjét. Csakhogy az innen mindössze 7,7 kilométerre, de már a romániai Bihar megyében található Borson ugyancsak üzemel egy Mol-kút, amely a Fuelo (Holtankoljak romániai megfelelője) adatai szerint 6,27 lejért kínál egy liter benzint és 7,46 lejért egy liter dízelt. Ez átszámolva 506 forintra jön ki a benzinnél és 602 forintra a dízelnél. Vagyis mindössze néhány kilométeres távolságon belül

az ugyanahhoz a márkához tartozó román töltőállomás a benzinnél 150, a dízelnél 120 forinttal olcsóbb a magyarhoz képest.

Nem lenne meglepő, ha a négyezres lélekszámű Biharkesztesen, illetve vonzáskörzetében élő autótulajdonosok inkább átjárnának Borsra üzemanyagért. Egy átlagos 50 literes tankolásnál ugyanis nagyjából 7500 forint takarítható meg, míg a dízelnél ugyanez 6000 forint. Ez pedig nem egyedi eset, más példákkal együtt egyértelműen látszik, a a magyar–román határnál minden adott az üzemanyag-turizmus felpörgéséhez.

Címkék:
benzin, dízel, üzemanyag, benzinár, üzemanyagár, üzemanyag árak mol, üzemanyag árváltozás, üzemanyagárak, benzin ára,