Rendkívüli: kivezetik a benzinárstopot

Pénzcentrum2022. december 6. 22:37

Rendkívüli időpontban hirdetett sajtóeseményt Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. A Mol tegnap levélben tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem megoldható az üzemanyagellátás. Kivezetik a hatósági árat. Hernádi szerint a Mol eddig bírta.

Rendkívüli időpontban hirdetett sajtóeseményt Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér.

A Mol tegnap levélben tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem megoldható az üzemanyagellátás.

Kivezetik a 480 forintos hatósági üzemanyagárat, nem tudják tartani a benzinárstopot - mondta Gulyás.

A kormány felkérte a Mol-t, hogy akár a drágább, Brent olaj importjával is, de igyekezzen megoldani a helyzetet.

Elmentünk a falig. A Mol eddig bírta

- jelentette ki Hernádi Zsolt, aki szerint az elmúlt 30 évben ilyen nem történt. A Mol-vezér teljes leépülésről beszélt, az utóbbi 7 napban több mint 50 millió litert értékesítettek. 871 rendelést nem tudtak teljesíteni.

Vissza kell hozni az importot, de ez a hatósági áras rendszerben nem lehetséges

- mondta a Mol-vezér. Kifejtette, az import kiszállítása nem történik meg egyik napról a másikra, eltarthat akár 1-2 hónapig is. Nem jó, ha drága valami, annál csak egy dolog rosszabb, ha nincs valami - húzta alá.

Kérdésre válaszolva Hernádi elmondta, hogy szerinte ha lemegy a pánik, akkor viszonylag gyorsan eltűnik a káosz a kutakról, és véleménye szerint az importőrök is érdekeltek abban, hogy minél hamarabb visszatérjenek.

Gulyás Gergely elmondta: az intézkedés 23 órakor lép hatályba, a kutak most állnak át az új árazásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Mol-nál az alábbi árak lesznek Hernádi szerint:

  • 641 forint lesz a 95-ös benzin,
  • 699 forint a dízel.

A miniszter kérdésre kifejtette, a kormány számolt vele, hogy az árstop eltörlése emeli majd az inflációt.

Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz. Ha nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszti

- felelte a miniszter arra a kérdésre, hogy mi lesz a többi hatósági ár sorsa.

Hernádi Zsolt arról beszélt, hogy a következő napokban folyamatosan növelik a kisbenzinkutak ellátását, de akik korábban nem a Moltól, hanem importból vásárolták az ellátásukat, azoknak azt javasolta, vegyék fel a kapcsolatot a korábbi partnerükkel.

Jelenleg is több hónapra elég az ország stratégiai üzemanyagkészlete - jelenette ki Gulyás. Az osztrákoknak év végéig kell visszapótolniuk azt a dízelt, amelyet még a nyáron, a schwechati finomító meghibásodásakor bocsátottunk a rendelkezésükre.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
mol, benzinár, hernádi zsolt, miniszter, gulyás gergely, benzinárstop, üzemanyaghiány,