Eltörlik az egyik legbosszantóbb közlekedési bírságot: fellélegezhetnek a magyar autósok

Pénzcentrum2022. november 15. 08:55

Januártól már nem jár figyelmeztetés, bírság, ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, forgalmiját és igazoltatják. Eddig a rendőrök mérlegelhették a helyzetet, és ha nem találtak más problémát, akkor a figyelmetlen autós megúszhatta figyelmeztetéssel. Az ORFK szerint már évek óta elektronikusan ellenőrzik az adatokat, az új szabály ehhez igazodik.

Mindeddig mérlegelési joguk volt a rendőröknek, figyelmeztetik-e, vagy bírságolják-e azokat, akik nem tudják felmutatni igazoltatáskor a jogosítványukat és a forgalmit, januártól viszont nem kell magunknál hordani az okmányokat - erősítette meg az ORFK a Telexnek. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha valaki együttműködő és más problémát nem találnak nála, akkor csak figyelmeztetik az okmányok hiánya miatt. A hatályos jogszavályok szerint ugyanakkor a jogsi és a forgalmi otthonfelejtése szabálysértésnek minősül: 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat érte, legfeljebb 150 ezer forintot fizethet az érintett, amennyiben szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosításának értelmében azonban január 1-től már nem szabálysértés otthon hagyni az okmányokat. A változás csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és a jármű is szerepel a magyar nyilvántartásban. A külföldi sofőröknek, külföldön regisztrált autót hajtóknak továbbra is kellenek az okmányok.

A rendőrség elmagyarázta, hogy már évek óta elektronikus úton, kéziszámítógéppel ellenőrzik a jármű és a sofőr adatait a Belügyminisztérium adatbázisában - a szabályozás ehhez igazodik. A változás értelmében már azoknak sem kell kölcsönadási szerződést kötni, akik nem a saját tulajdonú, vagy általuk üzembentartott autójukat vezetik.

Címkék:
autó, rendőrség, bírság, büntetés, jogosítvány, változás, figyelmeztetés, jármű, igazoltatás, forgalmi engedély, okmányok,