Mennyire is drága a benzin, a dízel Magyarországon? Lesújtó válasz érkezett

Pénzcentrum2022. november 9. 10:46

Bár magánautóknak, a taxiknak és a mezőgazdasági gépeknek engedélyezett legfeljebb 480 forintos hatósági üzemanyagár a térségben messze a legolcsóbb, piaci árú üzemanyagot, nem éri meg Magyarországon tankolni - írja a Népszava.

A térség nyolc államában az osztrákkal holtversenyben a magyar piaci dízelár a legmagasabb – derült ki a lap összegzéséből. Tehát akik nem jogosultak a 480 forintos hatósági áras gázolajra, azok mind a hét Magyarországgal szomszédos országénál magasabb áron, literenként átlag 849 forintért tankolhattak október végén.

A benzinpiacon is hasonló a helyzet: hazai piaci benzinár több mint négy hónapja a nyolc ország rangsorában szinte töretlenül a harmadik legmagasabb. Itt szintén Ausztria és Szlovákia előzi a magyar árakat. Magyarországon múlt héten átlag 670 forintot kellett fizetni egy literért, Ausztriában 711-et, míg a szlovákoknál 698-at. A benzin ára viszont tovább fog emelkedni szerdán, bruttó 18 forinttal.

A hatósági áras üzemanyag azonban továbbra is a térség legolcsóbbja. A 42 európai ország közül a 352, illetve 369 forintos orosz, valamint 409 forintos belorusz benzin- és gázolajár legolcsóbb.

Címkék:
benzin, tankolás, magyar, átlag, ország,