Új adót vezettek be: ez eléggé fájni fog az autósoknak

Pénzcentrum2022. október 1. 15:01

Életbe lépett a szén-dioxid-adó: szombattól a kibocsátott károsanyagok után tonnánként 30 eurót fognak beszedni Ausztriában. Az összeget a tervek szerint a lakosság támogatására fordítják majd – számolt be a Blikk.

Szén-dioxid-adót vezettek be Ausztriában, aminek értelmében szombattól a kibocsátott károsanyagok után tonnánként 30 eurót kell majd befizetni. Az adó tervezete alapján ezt az összeget évről évre növelni fogják, arra sarkallva az embereket, hogy az autó helyett alternatív, környezetkímélőbb közlekedési módot válasszanak.

Az osztrák gazdaságkutató intézet (Wifo) számításai szerint az adó 8,6 eurócenttel (azaz 36 forinttal) fogja megemelni a benzin literenkénti árát, míg a dízelét 9,9 eurócenttel (42 forinttal). Az adóból befolyt összeget az ország új, klímabónusz nevű támogatásának alapját fogják bővíteni.

Ez az egyszeri, 250 eurós (105600 forint) támogatást a rohamos áremelkedések miatt vezette be az osztrák kormány és mindenkit megillet, aki legalább az év felében bejelentett lakóhellyel rendelkezett az orszgban. A jövő évtől pedig az adóból befolyt összeget azon emberek jutalmazására használják majd, akik túlnyomórészt vagy teljes egészében tömegközlekedéssel utaznak.

Címkék:
benzin, benzinkút, adó, tankolás, osztrák, szén-dioxid, szén dioxid kibocsátás, benzin ára,