Csúnya világ jön arra, aki most venne autót: egyre öregebb kocsikat hirdetnek egyre drágábban

Pénzcentrum2022. szeptember 7. 09:44

Egyre drágábban hirdetnek egyre idősebb autókat a legnagyobb hazai hirdetési portálon. Mint kiderült, bő másfél év alatt több mint 70 százalékkal emelkedett az eladásra kínált használt autók átlagára, közben pedig egyre kevesebb hirdetést adnak fel.

4 777 032 forint volt a meghirdetett használt autók átlagára az év első felében a Használtautó.hu-n - írta meg a Vezess.hu.  Ehhez képest a tavalyi átlagár 3 989 114 forint volt, a 2020-ban feladott hirdetésekben pedig csak 2 789 710 forint. Soha nem voltak még ilyen drágák a használt autók Magyarorzságon, bő másfél év alatt több mint 70 százalékkal emelkedtek az árak. A szűkebb ügyfélkörrel, ám drágább autókkal dolgozó JóAutók.hu-n 6,6 millió forintra jött ki a hirdetések átlagára 2022 első hat hónapjára, ami Halász Bertalan ügyvezető szerint 30 százalékkal magasabb a tavalyi átlagnál.

Katona Mátyás, a használtautó.hi szakértője arról beszélt: leginkább az olcsó autók száma csökkent, miközben a meghirdetettek is egyre idősebbek. Számos modellnél látható, hogy úgy öregszik, hogy közben az ára egyre feljebb kerül. Azt is megnézték, hogy a legnépszerűbb, tömegmodellek esetében hogyan alakultak az átlagárak:

Mint kiderült, a piac átlagánál valamivel kisebb mértékű volt a drágulás ezen autók esetében, de így is jelentősen feljebb mentek az összegek az utóbbi hónapokban. A kínálat pedig egyre szűkül, legalábbis az idei első félévben átlagosan 99 ezer hirdetést adtak fel a legnagyobb hazai portálon, mialatt a járvány előtti években átlagosan 116 ezer volt ez a szám.

Címkék:
autó, drágulás, hirdetés, használtautó, átlagár, autók, használt,