Roham indulhat az üzemanyagokért: a kis kutak helyzete továbbra is elkeserítő

Pénzcentrum2022. szeptember 4. 19:04

Szeptember végén roham indulhat a benzinkutakra, amennyiben kivezetik a benzinárstop-szabályokat - mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A szakember szerint az elmúlt napokban sokkal megnyugtatóbb volt a benzinkutak helyzete.

Az elmúlt napokban sokkal megnyugtatóbb volt a benzinkutak helyzete, augusztus elején a hazai fogyasztók viszonylag gyakran találkozhattak hiánnyal, leürülésekkel - mondta a Népszavának Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A szakember szerint szeptember első napjaiban még mindig a bázishoz képest magasabb a fogyasztás, de már messze nem olyan mértékben, mint pár hete.

Egri Gábor ennek ellenére nem optimista, százra teszi azoknak a hazai egységeknek a számát, amelyek egyik vagy másik hatósági áras üzemanyagfajtából kifogyhatnak. Kifejtette, a jogszabály szerint járó kifizetések elindultak a szövetség által képviselt 600 hazai vállalkozás részére

Mindazonáltal a kis kutak helyzete változatlanul elkeserítő. A pálya meglehetősen a Mol, illetve a „márkás”, vagy „színes” láncok felé lejt

- mondta Egri Gábor. Kifejtette: a piacon a torzítás miatt érthető az a fogyasztói törekvés, hogy amennyiben az ár mindenütt ugyanaz, akkor nem érdemes a fogyasztóknak például az autópálya helyett kisebb és olcsóbb falusi kutaknál tankolni, illetve a fogyasztók eleve jobban bíznak a nagy hálózatok minőségében.

Így egységeink zöme a csőd szélén tántorog. Sose tagadtuk: a 480-as üzemanyagársapka 2021 novemberi meghatározásáig a kis, a település életébe jellemzően szervesen illeszkedő kutak elsősorban kedvezőbb áraikkal vonzották a közlekedőket

- jelentette ki a szakértő. A 480-as hatósági ár miatt az árelőny megszűnt, amivel „a vevők egy része átszokott a kényelmesebben megközelíthető, csillivillibb, színes kutakra. Ez hatalmas és fájdalmas piacvesztés a számunkra.”

Februárban az alapüzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximalizálták, így Egri Gábor szerint az importőrök eltűntek a piacról. Abban bízik, hogy a hiány orvosolható lesz, ha visszatér a piacra az OMV baleset miatt tavasz óta álló schwechati finomítója és a Mol százhalombattai karbantartása is befejeződhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egri Gábor elmesélte, hogy miként zajlik az elszámolás:

Most mindent 480-ért veszek a Moltól, azután pedig, amennyit ebből piaci áron adok el, ott a 480 és a piaci nagykereskedelmi ár különbözetét utólag visszatérítem a Molnak. Itt már képződik némi árrésünk és nyereségünk is, így ezért a vevőkörért meg is indult a verseny

- vázolta.

Címkék:
benzin, gázolaj, fogyasztók, benzinkutak, árstop, benzinárstop, független benzinkutak szövetsége, ársapka,