Rengeteg magyar autós spórol ezen a kánikulában: százezrekbe is kerülhet a halogatás

Pénzcentrum2022. június 28. 08:16

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az autójuk klímája elműködik évtizedekig magától, és akkor eszmélnek, hogy talán jó lenne megnézetni egy szakemberrel a kocsit, amikor már csak pár nap van hátra a nyaralásig. Mert ugye a negyvenfokos hőségben senki nem akar órákon át működő klíma nélkül araszolni a zsúfolt autópályákon a Balatonig, netán a horvát tengerpartig. De aki nem fordított időt és pénzt a légkondi rendszeres karbantartására, könnyen pórul járhat, és százezreket is ráfizethet, ha valóban működő léghűtő rendszerrel akar végül útnak indulni – írja a HelloVidék.

Egy átlagos személyautó éves klímatöltése 14000-25000 forint, a felhasznált gáz mennyiségétől és az egyéb szolgáltatások igénybevételétől függően. Ebben az árban nem szerepel például egy 24 órás nyomásteszt, vagy a klímarendszer tisztítása sem. A nagyon kedvező árú klímatöltés árában olykor még a pollenszűrő cseréje sincs benne. Itt is fontos szabály, hogy ha valaki nagyon olcsón ígéri a klíma rendbetételét, akkor gyanakodjunk.

Mi a klímatöltés?

A klímatöltés tulajdonképpen a klímarendszer időszakos karbantartását jelenti, amelynek keretében sor kerül a rendszer ellenőrzésére, a nyomáspróbára (ami megmutatja a rendszerben lévő hűtőközeg mennyiségét is), a klímakompresszor olajcseréjére és a hűtőközeg, avagy a klímagáz feltöltésére. A pollenszűrőt is a klímatöltés során érdemes kicserélni. A klímagáz feltöltés azonban nem azonos az utántöltéssel! A klímatöltés egy karbantartási folyamat része, míg a rátöltés vagy utántöltés a rendszerben lévő hűtőközeg vagy klímagáz mennyiségek korrekciójára szolgál csupán.

A klímát érdemes minden szezon, azaz a hűtési vagy fűtési időszak vége után karbantartásnak alávetni, szakemberrel kitisztíttatni, ugyanis rengeteg por, baktérium és gomba gyűlik fel egy idényben a rendszerben. Ezek egészségkárosító hatásúak, és a klímaberendezés élettartamát is csökkentik hosszútávon. Klímatisztítás során nagynyomású vegyszeres mosás történik, ezzel a csövek belső felületére tapadt szennyeződéseket eltávolítják, és kinyomják a rendszerből. A vegyszeres mosás az egyik leghatékonyabb módszer, a házilag befújt szerek semmit nem fognak eltávolítani a káros anyagokból, csak növelik a lerakódásokat.

Ha kíváncsi vagy többre, a teljes cikket a itt olvashatod el a HelloVidék oldalán.

Címkék:
autó, karbantartás, baktérium, kocsi, por, autóvezetés, autóklíma,