Minden eladott liter mélyütés a magyar kutaknak: rengeteg töltőállomás húzhatja le a rolót heteken belül

Pénzcentrum2022. február 18. 10:02

A következő napokban, hetekben a százas nagyságrendet is elérheti a bezáró kutak száma. A Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint folyamatosan romolhat a helyzet, napról napra egyre több kútra kerülhet ki a zárva tábla.

A pénteki áremeléssel már nem lesz olyan kút Magyarországon, amelynek ne lenne magasabb a beszerzési ára, mint amennyiért adhatja az üzemanyagot, azaz ne szenvedne veszteséget – mondta a 24.hu-nak az árstop okozta helyzetről a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, Grád Ottó. Piaci információi alapján a közeljövőben további olajár-emelkedésre lehet számítani, mintsem csökkenésre. A szakértők előrejelzése legfeljebb abban tér el, hogy milyen gyorsan, és milyen szintig megy fel az olajár, mikor éri el a 100 dollárt, vagy éppen mennyivel haladja majd meg azt.

Egri Gábor, az Envi kutakat üzemeltető cég ügyvezető igazgatója kifejtetet, mától egy liter benzin eladásán több mint 8, egy liter gázolajén pedig 18 forint veszteségük lesz a kutaknak, csak azért, mert a beszerzési ár magasabb, mint a fogyasztói, és akkor még nem számoltunk az üzemeltetés költségeivel.

Piaci információk szerint a következő napokban, hetekben a százas nagyságrendet is elérheti a bezáró kutak száma. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint folyamatosan romolhat a helyzet, napról napra egyre több kútra kerülhet ki a zárva tábla, ha úgy látják, nem bírnak el több veszteséget.

Címkék:
benzin, üzemanyag, gázolaj, veszteség, üzemanyagár, holtankoljak, árstop, ársapka,