Példátlan nagy bajban az autópiac: rendelések százezreit törölték a chiphiány miatt

Pénzcentrum2022. január 31. 09:15

Németországban csak az elmúlt három hónapban körülbelül 430 ezer megrendelést mondtak vissza az autógyártók egy felmérés szerint. A megkérdezett kereskedések 80 százaléka érintett volt az országban -írja az autopro.hu.

Németországban csak az elmúlt három hónapban körülbelül 430 ezer megrendelést mondtak vissza az autógyártók a ZDK felmérése szerint. A megkérdezett kereskedések 80 százalékát érintették a visszamondások – írta meg az autopro.hu.

Thomas Peckruhn, a ZDK alelnöke szerint az adatok alapján úgy tűnhet, hogy a gyártók és az importőrök megpróbálják a kiskereskedésekre és a vásárlókra áthárítani a problémákat, amiket a chiphiány és az egyéb ellátási gondok okoznak. A kereskedések viszont arról számoltak be, hogy csak elvétve állnak el a vásárlástól az ügyfelek emiatt.

A német ZDK felmérése hozzáteszi azt is, hogy a  gyártók és importőrök néha figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a megrendelés elfogadása jogilag kötelező érvényű szerződést eredményez, amelyet nem könnyű egyoldalúan megváltoztatni vagy felmondani. A legtöbben nem kapnak kártérítést vagy segítséget a lemondásokért. Ezt a kereskedők 80 százaléka nyilatkozta.

Címkék:
autó, gépkocsi, felmérés, figyelmeztetés, kocsi, autógyártás, kereskedés, chiphiány,