E-autósok figyelem! Hackertámadás ért egy népszerű elektromosautó-töltős applikációt

Pénzcentrum2021. augusztus 25. 10:02

A hazai elektromos autósok körében is számos érintettje van annak a hétvégi hackertámadásnak, mely során sokaknak több száz dolláros illetéktelen terhelés érkezett a kártyájára.  - írta meg a Portfolio. 

A Carge nevű, elektromosautó-töltőket integráló applikáció felhasználói szembesültek a jogalap nélküli tranzakciókkal, melyhez durva szöveget is csatoltak az elkövetők, aminek a "megloptunk, koszos majom!" még a finomabb része volt.

A magyarországi elektromos autósok közösségét összekovácsoló Villanyautósok.hu számolt be részletesen arról, hogy a közelmúltban gyanús kártyás tranzakciókat indítottak a Carge nevű alkalmazás felhasználóinál - írja a Portfolio.

A hétvégén éjjel 2 órakor indított tranzakciók 100, 200, 1000 illetve 2000 dolláros terhelések formájában érkeztek a felhasználóknak.

A Carge egy görög alapítású startup, mely Magyarországon is aktív, az app célja pedig, hogy a különböző szolgáltatók elektromosautó-töltőit egyetlen alkalmazás mögé integrálja, azaz egy programmal sok európai szolgáltató töltőállomása is működtethető.

Az app üzemeltetőjét hackertámadás érte, így érkezhetett a felhasználók számára több jogalap nélküli terhelés, tehát nem töltötték az autójukat, az app ennek ellenére küldött terhelést a felhasználó kártyájára. A tranzakciók mellett ráadásul durva, rasszista kísérőszövegek is megjelentek.

A villanyautós blog közvetlenül a Carge ügyvezetőjétől kapott tájékoztatást arról szombat hajnalban, hogy a technikai csapat már vizsgálja a tranzakciókat, és a felhasználók ígéretet kaptak arra, hogy a lehető leghamarabb visszatérítik az ügyfelek számára jogtalanul kiterhelt összegeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre végül nem volt szükség, mert minden érintett terhelést visszavontak, így a fals tranzakciók eltűntek a kimutatásokból. Tehát nem visszatérítették az összeget, hanem le sem vonták a kártya mögötti számláról.

A társaság azt állítja a levélben, hogy a kártyaadatok biztonságban vannak, a „támadással nem szivárogtak ki adatok”, minden kártyaadatot AES-256 bites titkosítással tárolnak, és nem lehet hozzáférni szöveges adatként, a titkosítási kulcsokat külön szervereken tárolják.

Ha valaki letiltotta a kártyáját, akkor is rendezik a fenti pénzproblémát, ami 2-5 napig tarthat a számlavezető banktól függően, sőt, a letiltott kártyák esetleges újragyártási költségét is átvállalják. 

Címkék:
csalás, lopás, adatlopás, alkalmazás, applikáció, e-autó,