Autóval mész nyaralni? Erre mindenképp figyelj, csúnya bírság lehet a vége

Pénzcentrum2021. június 7. 09:02

Akár 20 hónapja lejárt műszaki vizsgával is közlekedhetnek autók a magyar utakon a vészhelyzet miatt. Jelen állás szerint akár novemberig is elhúzhatják a műszakit ezek az autósok. Ugyanakkor az ORFK felhívta a figyelmet: a külföldi nyaralást tervezőknek mindenképpen meg kell újítani a műszaki vizsgát, különben a kinti hatóságok megbüntetik őket.

A veszélyhelyzet ismételt - szeptemberig tartó - meghosszabbításával újból időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg autóik lejárt műszaki vizsgáját. Így az év végére előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd az utakon - hívja fel a figyelmet az ORFK oldala, a kreszvaltozas.hu.

Ugyanakkor kiemelik, hogy a jogszabályok szerint azonban továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

A veszélyhelyzet ideje alatt a hivatalos okmányok érvényessége – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – automatikusan meghosszabbodik, mégpedig az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Ez az időszak most novemberig tart, miután májusban az Országgyűlés őszi ülésszakának első napját követő 15. napig meghosszabbították a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A műszaki vizsgaállomások, a vizsgáztatást is vállaló autószerelő műhelyek nyitva vannak, akár személyes érintkezés nélkül is elintézhető a gépjárművek műszaki vizsgáztatása.

Címkék:
autó, műszaki vizsga, lejárat, autók, veszélyhelyzet,