Fotókon a pusztítás: így tarolta le az országot a tegnapi vihar

Pénzcentrum2020. augusztus 5. 10:31

Egymást érték a délnyugat felől érkező zivatarok a keddi nap folyamán. Az ország déli felében több szupercella is kialakult. A viharok útját felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérték. Többfelé az egyhavi csapadékmennyiséget is meghaladta a felhőszakadásokból származó csapadékösszeg, a heves zivatarok pedig nagy területen okoztak károkat, letört ágak, villámárvíz, közlekedési fennakadások maradtak utánuk. Mutatjuk képeken, videókon is.

A nyugatról benyomuló hullámzó frontrendszer éppen hazánk felett találkozott a meleg, nedves szállítószalaggal, így a labilitásnak és a nagy mennyiségű nedvességnek köszönhetően heves viharok alakulhattak ki az országban - írja összefoglalójában az Időkép. A déli és középső tájakon lehetett a leghevesebb eseményekre számítani: nem maradt el a jégeső, felhőszakadás, villámárvíz. A zivatarok északkeleti irányba mozogtak. Komlót már délután 4-kor elérte a jégeső:

Loading...

A szélvihar Balatonbogláron is tombolt:

Loading...

Az ország legnagyobb részében az esti órákban csapott le a vihar, amely egyes helyeken éjszaka folytatódott. A ma reggeli órákban még északkeleten és esetleg a Dél-Alföldön, napközben inkább délnyugati, déli tájainkon számíthatunk zivatartevékenységre az OMSZ előrejelzése alapján.

Heves zivataroknak már igen kicsi az esélye.

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 mm között rövid idő alatt), de átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat. Az intenzív záporokat kiemelten a Dunántúl déli részein tartósabb eső válthatja, ott területi átlagban (az éjszakai csapadékkal együtt) több tíz mm eső is összegyűlhet. Kora délutánig az északi szelet a Nyugat-Dunántúlon 60-65 km/h-s lökések kísérhetik.

Címkék:
otthon, közlekedés, autó, vihar, szélvihar, árvíz, zivatar, kár, jég, percről percre, villámárvíz,