Döntött az EU: 2021-től csak ilyen abroncsok kerülhetnek az autókra

Pénzcentrum2020. május 13. 16:17

A gumiabroncsok címkéinek ezentúl energiafelhasználási és tapadási adatokat is tartalmaznia kell - közölte ma délután azEurópai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Az autó- és teherautó-gumikra vonatkozó új címkézési szabályok célja, hogy a vásárlók tudatosan döntsenek az üzemanyagot megtakarító, biztonságosabb és kevesebb zajt okozó abroncsok mellett.

  • A címkéken 2021-től kötelező lesz feltüntetni az üzemanyaghatékonyságot, a nedvestapadást, és a külső gördülési zajszintet
  • A becslések szerint a szabályozás 10 millió tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást
  • A gyártók 9 milliárd eurós forgalomnövekedéssel számolhatnak

A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanáccsal már leegyeztetett, szerdán elfogadott új szabályozásnak köszönöhetően a gumiabroncsok címkéin ezentúl fel kell tüntetni az abroncs üzemanyag-hatékonyságát, nedvestapadási indexét, és külső gördülési zajszintjét.

A címkéknek a későbbiekben a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra, az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell. A kilométerben kifejezett élettartammal és a kopásállással kapcsolatos információ feltüntetése akkor válik majd kötelezővé, ha megjelennek a megfelelő tesztelési módszerek. A környezetre káros mikroműanyagok jelentős része a gumiabroncsok kopásából származik.

Az új címkeszabályok a nehézgépjárművek ún. C3 abroncsaira is vonatkoznak, amelyek eddig nem tartoztak az Unió címkézési szabályainak hatálya alá. A címkéket a fogyasztók számára jól láthatóan kell elhelyezni mindenhol, ahol gumiabroncsokat árulnak, így az online boltokban is. A címkéken egyszerűen olvasható QR-kódokat is fel kell tüntetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felülvizsgált gumiabroncs-címke egyszerű, de hatékony eszköz, amellyel a fogyasztói szokások megváltoztatásán keresztül hozzájárulhatunk a biztonságosabb és tisztább környezethez. A rendelet biztosítja, hogy a vásárlók egyértelmű, lényegretörő és egymással összehasonlítható információhoz jussanak a gumiabroncsok kiválasztásakor

- nyilatkozta Henna Virkkunen. A finn képviselő hozzátette: "A természetbe jutó mikroműanyagok nagy része a gumiabroncsokból származik. A probléma kezelése érdekében a rendelet a gumik életkorára és kopására is kiterjed, ezeket a paramétereket attól kezdve kell majd feltüntetni a címkén, hogy a megfelelő tesztelési módszer elérhetővé válik."

A Tanács és a Parlament közötti, és a Parlament által ma jóváhagyott megállapodást most a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia. Ezt követően 2021. május elsejével léphet életbe a jogszabály.

Címkék:
utazás, autó, eu, abroncs, széndioxid, autógumi, abroncscsere,