Új gumik kellenek az utódra? Jobb, ha tudod, akciókat hozhat a korona-válság

Pénzcentrum2020. április 23. 11:47

A koronavírus világjárvány drasztikus visszaesést okozott a gumiabroncsok cseréje és értékesítése terén - derül ki az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers' Association - ETRMA) napokban közzétett, 2020 első negyedéves gumiabroncs-eladásai statisztikáiból.

Az adatok azt mutatják, hogy a Covid-19 járvány drámaian lelassította a gumiabroncs értékesítés ütemét. Az ágazat idén januárban hasonló körülmények között kezdett bele az évbe, mint amilyenben 2019 decemberében befejezte a termelést, de a márciusi adatok már egyértelműen a koronavírus rovására írhatók.

A hazai termelés újraindulása viszont bizakodásra adhat okot. A pandémia messzemenő következményei márciusban nyilvánvalóvá váltak: a személyautó és a mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése 13%-kal, míg a teherautó-gumiabroncsoké 6%-kal csökkent.

Ha 2019 márciusához hasonlítjuk a számokat, még szembetűnőbb a visszaesés: a személyautók abroncsaiból 26%-kal, a teherautók mezőgazdasági gumiabroncsaiból pedig 15%-kal kevesebb fogyott.

Magyarországon a személyautó-, teherautó- és a motorkerékpár gumiabroncsok értékesítése 3,7%, 3,5%, illetve 5,8%-kal csökkent. Márciusban az előző év márciusához képest a személyautók abroncsaiból 5,5%-kal kevesebb került értékesítésre.

Címkék:
utazás, autó, téligumi, abroncs, kocsi, abroncscsere, nyárigumi,